Ιστορία - Παράδοση
Κάθε εβδομάδα χάρη σε ιστορικούς - λαογράφους και ανθρώπους που αγαπούν τον Τόπο τους θα αναφερόμαστε σε έναν διαφορετικό τόπο για την Ιστορία του - την παράδοση αλλά και την γεύση του τόπου, θα ταξιδέψουμε μαζί στα μονοπάτια της Ιστορίας του κάθε τόπου.
Η Επτάνησος Πολιτεία
( Ιταλικά: Repubblica Settinsulare )







Η Επτάνησος Πολιτεία (Ιταλικά: Repubblica Settinsulare), υπήρξε από τις 21 Μαρτίου 1800 έως τις 8 Ιουλίου 1807, ένα κρατίδιο υπό Ρωσική και Οθωμανική κυριαρχία.
Το κρατίδιο αυτό δημιουργήθηκε μετά την κατάληψη των Επτανήσων (των τότε Γαλλικών διαμερισμάτων της Ελλάδας Départements français de Grèce) από Ρωσο-Τουρκική συμμαχία.
Η Επτάνησος πολιτεία ήταν το πρώτο (έστω και μερικώς) αυτόνομο κρατίδιο σε ελληνικά εδάφη, μετά την κατάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από τους Οθωμανούς στα μέσα του 15ου αιώνα.
Το 1807 με τη Συνθήκη του Τιλσίτ, η Ρωσική Αυτοκρατορία παραχώρησε τον έλεγχο των νησιών στη ναπολεόντεια Γαλλία, η οποία τα κατέλαβε αλλά δεν άλλαξε τη συνταγματική μορφή της Πολιτείας.
Οι Βρετανοί ξεκίνησαν τότε μια εκστρατεία για να κατακτήσουν τα νησιά, από το 1809 (Κύθηρα) ως το 1814 (Κέρκυρα), με αποτέλεσμα το σχηματισμό του αυτόνομου Ηνωμένου Κράτους των Ιονίων Νήσων το 1815 κάτω από την αποκλειστική προστασία της Μεγάλης Βρετανίας.
Με την Συνθήκη του Κάμπο Φόρμιο στις 17 Οκτωβρίου 1797 και την διάλυση της Δημοκρατίας της Βενετίας από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη τα Επτάνησα παραχωρήθηκαν στην Γαλλία, τερματίζοντας έτσι την μακραίωνη κατοχή τους από την Γαληνότατη.Οι ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης διαδόθηκαν στα νησιά του Ιονίου, η αριστοκρατική διοίκηση παύθηκε και σχηματίστηκαν κοινοτικά συμβούλια από ανθρώπους όλων των κοινωνικών τάξεων για την διοίκηση των νησιών. Όμως μετά την καταστροφή του Γαλλικού στόλου στο Αμπουκίρ της Αιγύπτου, η Ρωσία και η Τουρκία με την συγκατάθεση της Αγγλίας αποφάσισαν να συστήσουν Ρωσοτουρκική συμμαχία εναντίον των επεκτατικών βλέψεων του Ναπολέοντα στην Ανατολή. Εκμεταλλευόμενες την υποκινούμενη από την Αριστοκρατία δυσαρέσκεια των κατοίκων των Ιονίων Νήσων για τους Γάλλους, ο Ρωσοτουρκικός στόλος ξεκίνησε από τα Κύθηρα, τον Σεπτέμβριο του 1798, την κατάληψη των Επτανήσων, που συμπλήρωσε στις 20 Φεβρουαρίου 1799. Έτσι αφαίρεσαν από την Γαλλία την σημαντικότατη αυτή ναυτική βάση στην ανατολική Μεσόγειο. Μετά από μακρόχρονες προτάσεις, συζητήσεις και αντιρρήσεις των Αυλών Ρωσίας και Τουρκίας υπογράφτηκε στην Κωνσταντινούπολη Συνθήκη στις 21 Μαρτίου 1800, στην οποία αποφασίστηκε η αυτονόμηση της Επτανήσου Πολιτείας, υπό την επικυριαρχία της Υψηλής Πύλης και η ανάθεση της προστασίας των Θρησκευτικών δικαιωμάτων των κατοίκων της, στον Αυτοκράτορα της Ρωσίας. Με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκε το πρώτο ημιαυτόνομο Ελληνικό κρατίδιο τριακόσια πενήντα περίπου χρόνια, μετά την κατάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η Επτάνησος Πολιτεία.
Το Βυζαντινό Σύνταγμα
Το Σύνταγμα που καταρτίστηκε στην Κωνσταντινούπολη και έγινε αποδεκτό από τον Σουλτάνο ονομάστηκε Βυζαντινό και ήταν ολιγαρχικό, παραχωρώντας όλη την εξουσία στις κληρονομικές αρχοντικές οικογένειες των νησιών, αυτές που ήταν καταχωρημένες στην Χρυσόβιβλο (Libro d'oro) τα τελευταία χρόνια της Βενετοκρατίας, αλλά και σε όσους από τους αστούς ήθελαν και μπορούσαν να γραφτούν.Το σύνταγμα αυτό που αποτελείτο από 212 άρθρα, συνέδεε τα Επτάνησα με ένα είδος ομοσπονδίας. Σε κάθε νησί προέβλεπε την ύπαρξη ανεξάρτητης εγχώριας κυβέρνησης, το Γενικό Συμβούλιο, αποτελούμενη από τους εκ κληρονομιάς ευγενείς. Το συμβούλιο αυτό θα συνεδρίαζε μία φορά τον χρόνο και θα εξέλεγε από τα μέλη του ή θα διόριζε όλες τις υπόλοιπες αρχές και εξουσίες όπως ήταν οι Σύνδικοι για την τοπική διοίκηση, οι Πρυτάνεις για την τοπική εκτελεστική εξουσία και τους Υπουργούς Γερουσιαστές που θα αποτελούσαν την ανώτατη κεντρική κυβέρνηση. Γερουσιαστές εκλέγονταν τρεις από κάθε ένα απ' τά νησιά Κερκύρας, Κεφαλλονιάς και Ζακύνθου, δύο από την Λευκάδα, ένας από τα Κύθηρα και ένας εκ περιτροπής από την Ιθάκη και τους Παξούς, σύνολο δέκα τρεις.Η Γερουσία η οποία θα εξέλεγε από τα μέλη της τον Πρόεδρο ή Πρωθυπουργό με τον τίτλο του Πρίγκιπα, θα είχε έδρα της την Κέρκυρα.
Ως σημαία της Επτανήσου Πολιτείας ορίστηκε να τεθεί πάνω σε κυανού ύφασμα το κίτρινο φτερωτό λιοντάρι της Βενετίας κρατώντας όμως το Ευαγγέλιο κλειστό με ένα σταυρό την χρονολογία 1800 και επτά λόγχες Που θα συμβόλιζαν τα Επτάνησα και την συνέχεια της εξουσίας της αριστοκρατίας.Η παρουσίαση της σημαίας έγινε με κάθε μεγαλοπρέπεια στην Κωνσταντινούπολη όπου έγινε δοξολογία στο Πατριαρχείο για την στερέωση της νέας Πολιτείας.
Το νέο Σύνταγμα που αυθαίρετα συντάχτηκε στην Κωνσταντινούπολη Από τους εκεί πρεσβευτές της Επτανήσου Πολιτείας, προκάλεσε την γενική δυσαρέσκεια. Το νέο κράτος θα ήταν υποτελές στον Σουλτάνο, οι ευγενείς έβλεπαν με δυσαρέσκεια την μερική έστω εκχώρηση προνομίων τους στους αστούς και ο λαός οργίστηκε με την αφαίρεση των πολιτικών του δικαιωμάτων που του είχαν παραχωρηθεί από τους Γάλλους δημοκρατικούς. Ταραχές και στάσεις ξέσπασαν στα νησιά. Εκδικήσεις και υποκινούμενοι φόνοι διατάρασσαν την ασφάλεια και την τάξη. Στην Ζάκυνθο ο Μαρτινέγκος αφαίρεσε την εξουσία από τους ευγενείς κα διοικούσε το νησί κατά βούληση κηρύσσοντας το ανεξάρτητο. Όταν η Γερουσία έστειλε Τούρκικα πλοία για να επιβάλουν την τάξη ο Μαρτινέγκος ανάθεσε την στρατιωτική διοίκηση στον αξιωματικό του Βρετανικού στρατού Κάλλεντερ ενώ άνθρωποί του ύψωσαν στο κάστρο την Βρετανική Σημαία στις 24 Φεβρουαρίου 1801.Στην Κεφαλονιά ξέσπασε εμφύλιος ενώ στις 27 Μαίου 1801 ολέθρια στάση ξέσπασε στην Κέρκυρα ανάμεσα στους κατοίκους και στρατιώτες της Τούρκικης φρουράς, εξαναγκάζοντας τον Πρίγκιπα Θεοτόκη να αναθέσει προσωρινά την στρατιωτική διοίκηση του νησιού στον Ρώσο συνταγματάρχη Αστφέρ.
Νέο Σύνταγμα και σταθεροποίηση της Πολιτείας
Στις 10 Οκτωβρίου 1801 με μυστική συμφωνία στο Παρίσι μεταξύ Γαλλίας και Ρωσίας, αποφασίστηκε η αποστρατικοποίηση της Επτανήσου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χειροτερέψει η εσωτερική κατάσταση και να κινδυνεύσει η Επτάνησος να περιέλθει στην κατοχή της Τουρκίας. Για να σώσει την Πολιτεία, ο Πρίγκιπας Θεοτόκης αναγκάστηκε να φέρει σε συνεννόηση τους ευγενείς με τους δημοκρατικούς και τους αστούς και να ζητήσει εκ νέου τη μεσολάβηση της Ρωσίας.
Ο Τσάρος τότε έστειλε στην Κέρκυρα πληρεξούσιο, τον Ζακυνθινό κόμη Γεώργιο Μοτσενίγο, έμπειρο διπλωμάτη της Ρωσίας στην Τοσκάνη, ο πατέρας του οποίου, κόμης Δημήτριος Μοτσενίγος, είχε διακριθεί στον αγώνα κατά της Τουρκίας στην περίοδο των Ορλωφικών. Ο Μοτσενίγος έφτασε στην Κέρκυρα τον Αύγουστο του 1802 και συγκάλεσε συντακτική συνέλευση με νέους Γερουσιαστές για την κατάρτιση νέου συντάγματος, το οποίο ψηφίστηκε στις 16 Οκτωβρίου 1803. Το νέο σύνταγμα καταργούσε το διαδοχικό δικαίωμα ευγενείας και έδιδε το δικαίωμα σε κάθε άτομο που διακρινόταν για την αρετή του, την μόρφωση και που παρουσίαζε τα εχέγγυα ικανού πολίτη, να μπορεί να εκλέγεται σε ηγετικές θέσεις και να μετέχει στην Γερουσία. Έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη και πρόοδο της Παιδείας, των Τεχνών του Εμπορίου και της Βιομηχανίας. Προέβλεπε την ακεραιότητα της ιδιοκτησίας τον σεβασμό του οικογενειακού ασύλου την ισονομία και θεμελίωνε τις τρεις μεγάλες εξουσίες του κράτους νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική. Ήταν το πρώτο Νεοελληνικό Σύνταγμα, με εξαιρετικά φιλελεύθερες, για την εποχή του, διατάξεις. Δυστυχώς η ισχύς του δεν έμελλε να διαρκέσει για πολύ.
Η διάλυση της Επτανήσου Πολιτείας
Αν και το μικρό Ελληνικό κρατίδιο κατόρθωσε να ορθοποδήσει και να εξασφαλίσει μια ομαλή σχετικά πορεία προς το μέλλον έπεσε τελικά θύμα των διενέξεων των Μεγάλων δυνάμεων οι οποίες εξ' άλλου και το είχαν δημιουργήσει. Μετά τις νίκες του Ναπολέοντα στο Αούστερλιτς και στο Φρίντλαντ και την σύναψη της συνθήκης του Τιλσίτ στις 8 Ιουλίου 1807, τα Επτάνησα παραχωρήθηκαν και πάλι στην Γαλλία. Οι Γάλλοι αυτοκρατορικοί άρχισαν να χάνουν τα Επτάνησα σταδιακά από το 1809 με την κατάληψη της Ζακύνθου από τον Αγγλικό στόλο. Στη συνέχεια οι Άγγλοι κατέκτησαν την Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, και Κύθηρα το 1810 και τέλος την Κέρκυρα το 1814.
Με την συνθήκη των Παρισίων 5 Νοεμβρίου 1815 και την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ευρώπη, τα Επτάνησα αποτέλεσαν το αυτόνομο Ιονικό κράτος κάτω από την αποκλειστική προστασία της Μεγάλης Βρετανίας και μετονομάστηκαν σε Ηνωμένον Κράτος των Ιονίων Νήσων.
Η κουζίνα των Επτανήσων
Μια κουζίνα που συνδυάζει τις δυτικές επιρροές με το λιτό ελληνικό στοιχείο σε ευφάνταστα πιάτα.
Η σπουδαιότητα του συνδυασμού αυτού είναι καθοριστική γιατί η επτανησιακή κουζίνα και αυτή της Κωνσταντινούπολης έβαλαν τις βάσεις για την ελληνική μαγειρική παράδοση. Στην Κέρκυρα εντυπωσιακή είναι η πολυπλοκότητα των υλικών στις συνταγές.
Ονομαστές γεύσεις
Τα Επτάνησα έχουν να επιδείξουν σημαντικά τοπικά προϊόντα, πέρα από την ελιά και το ελαιόλαδο Τα κρασιά είναι ένα σημαντικό κομμάτι της αγροτικής δραστηριότητας, με εγγενείς ποικιλίες και σημαντικά -ειδικά στην Κεφαλονιά- αποτελέσματα. Στο ίδιο νησί, σημαντικές είναι και οι προσπάθειες που γίνονται στην τυροκομία και αφορούν στην ξεχωριστή σε γεύση φέτα που φτιάχνεται με αιγοπρόβειο γάλα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η στραπατσάδα, η οποία εμπεριέχει μια τεχνική καθαρά γαλλική: Φτιάχνουν πρώτα έναν δυνατό ζωμό από μοσχαρίσια κόκαλα και αφού αφαιρέσουν το λίπος του, το ανακατεύουν στο τηγάνι με τα χτυπημένα αβγά, με βούτυρο, αλατοπίπερο και λίγο κονιάκ.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα «Φασούγια με πετσαλίνα»: Πρόκειται για παραλλαγή της πιο γνωστής βενετσιάνικης σούπας, η οποία γίνεται με φασόλια ξερά και ψιλοκομμένο, συνήθως παστό, χοιρομέρι. Η λίστα των επιρροών είναι ατέλειωτη, με πιάτα όπως η «Κορωνιά» (πολέντα), οι μελιτζάνες «Παστρόκιο» (μελιτζάνες ψητές με αλλαντικά), το σαβόρο, το μπουρδέτο, η παστιτσάδα και το σοφρίτο.
Στα υπόλοιπα νησιά, οι συνταγές τείνουν να είναι σχετικά πιο απλές και μάλλον εξελληνισμένες. Για παράδειγμα, ένα ιδιαίτερα αγαπητό πιάτο, η «Σάρτσα», συνδυάζει το μοσχαρίσιο κρέας με ντομάτα, ντόπιο λαδοτύρι και μπόλικο σκόρδο. Ενα άλλο ζακυνθινό πιάτο είναι τα «Μπουτρίδια», όπου ψήνονται στο ταψί συνήθως φρέσκα φασολάκια, σέσκουλα, πατάτες, μπάμιες και ό,τι άλλο λαχανικό υπάρχει με μπόλικο σκόρδο και ντομάτα.
Επίσης στην Κεφαλονιά και στη Ζάκυνθο το κουνέλι εμφανίζεται σε δεκάδες συνταγές, ιδιαίτερα γεμιστό. Στην Κεφαλονιά το συναντάμε και σε πολλές πίτες. Τέλος, τόσο στη Ζάκυνθο όσο και στην Κεφαλονιά κυριαρχεί το πρόβειο κρέας, με πιάτα όπως η «Σοφιγαδούρα», κοκκινιστό κρέας με κρεμμύδι και σκόρδο. Εδώ πρέπει να αναφερθούμε και στο «Σγατζέτο» μια ιδιαίτερη «μαγειρίτσα» με γαρδούμπα και χοιρομέρι.
Στη Λευκάδα συναντάμε ιδιαίτερα πιάτα, όπως είναι η «Λαδόπιτα», η οποία φτιάχνεται από ελαιόλαδο, νερό, ζάχαρη, αλεύρι και σουσάμι και συγκλονίζει με τη γευστική απλότητά της.
Στη Λευκάδα, από την άλλη, συναντάμε εξαιρετικά αλλαντικά και ιδιαίτερα ένα σαλάμι αέρος που διαφέρει λόγω της διαδικασίας παραγωγής του. Φημισμένες είναι και οι λευκαδίτικες φακές από την ορεινή Εγκλουβή.
Στην Κέρκυρα ξεχωρίζει το κουμκουάτ με όλα τα παραπροϊόντα του, ενώ στη Ζάκυνθο η σταφίδα είναι μοναδική σε ποιότητα και γεύση.
Εφτανησιώτικες Γεύσεις
Ένας όμορφος περίπατος στις Εφτανησιώτικες κουζίνεςΣυνεχίζουμε
και με τις Εφτανησιώτικες γεύσεις, που στ' αλήθεια μαγεύουν όποιον τις
δοκιμάσει। Η παραδοσιακή κουζίνα της Ζακύνθου είναι γεγονός ότι
βασίζεται κυρίως στην μεσογειακή κουζίνα με δύο κύρια χαρακτηριστικά. Την απλότητα των συνταγών αλλά και την ευκολία τους. Τα τοπικά φαγητά, λιγοστά σε αριθμό έχουν τις ρίζες
τους στα βάθη των χρόνων.Όμως είναι
διαλεχτά και ιδιαίτερα νόστιμα. Οι περισσότερες ζακυνθινές συνταγές βασίζονται στο
λάδι, στο σκόρδο, στο κρασί, την τομάτα και το λεμόνι, που είναι τα αγαπημένα
προϊόντα των Ζακυνθινών. Παρ' όλα αυτά είναι δεδομένη η επίδραση της ιταλικής
κουζίνας αφού η Ζάκυνθος για αιώνες ήταν τμήμα της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της
Βενετίας.Όμως και η μικρή χρονική περίοδος της Γαλλικής κατοχής
της Ζακύνθου, επί Ναπολέοντος, έχει επηρεάσει τις γευστικές συνήθειες των
κατοίκων. Έτσι θα μπορούσαμε να πούμε ότι την ζακυνθινή τοπική κουζίνα επηρεάζουν οι
επιδράσεις της ιστορίας, οι ανάγκες των κατοίκων της αλλά και οι δυνατότητες
παραγωγής της τοπικής γης.Ένα καθαρά ζακυνθινό φαγητό είναι "η Σάρτσα" Πρόκειται γα ένα από τα πλέον
αγαπημένα φαγητά που φτιάχνουν οι νοικοκυρές της Ζακύνθου. Τα υλικά είναι, μοσχαρίσιο κρέας, σκόρδο, λάδι,
ντομάτα, ρίγανη και κομμάτια από τα παραδοσιακό ζακυνθυνό τυρί, το λαδοτύρι.Άλλο, επίσης αγαπημένο φαγητό των Ζακυνθυνών είναι το "Χωριάτικο στουφάδο» Το
φαγητό αυτό παρασκευάζεται με μοσχάρι κομμένο σε κύβους, με φύλλα δάφνης,
δεντρολίβανο, φρέσκιες ντομάτες, ελαιόλαδο, αλατοπίπερο.Πάντως αν βρεθείτε στη Ζάκυνθο ζητήστε να δοκιμάσετε τις "μελιτζάνες
σκορδοστούμπι". Πρόκειται για έναν φανταστικό μεζέ.Πασχαλινή σπεσιαλιτέ των Ζακυνθυνών είναι "το Σγατζέτο", μαγειρίτσα και
γαρδούμπα μαζί με χοιρομέρι.Ένα είδος
παστού χοιρινού, κατά προτίμηση από τα λιπαρά μέρη, που έχει ψηθεί στον ήλιο
και καρυκεύεται με πιπέρι, σκόρδο και δάφνη και φυσικά με το ντόπιο λαδοτύρι.Κι' ακόμη καθαρά ζακυνθυνό φαγητό είναι "Τα μπουτρίδια"
Ένα είδος τοπικού μπριάμ. Πρόκειται για μια
παραδοσιακή ζακυνθινή συνταγή που είναι παραλλαγή του κλασσικού μπριάμ και
γίνεται με φρέσκα φασολάκια, σέσκλα, μελιτζάνες σε κομμάτια, πατάτες, κολοκύθια
σε κομμάτια, μπάμιες, σκόρδο, κρεμμύδι, ελαιόλαδο, αλατοπίπερο."Το γεμιστό κουνέλι" είναι κι' αυτό ένα από τα αγαπημένα ζακυνθυνά φαγητά. Γεμίζουν το κουνέλι με λαδοτύρι, πατάτες κομμένες σε
κομμάτια και οπωσδήποτε ένα ποτήρι λευκό κρασί.Ακόμη ένα ονομαστό ζακυνθινό φαγητό "η Σοφιγαδούρα" Κρέας κοκκινιστό, πρόβειο ή
κατσικίσιο, με κρεμμύδια, αρκετά σκόρδα, ντομάτες, πατάτες και λίγο λευκό
κρασί. Φυσικά και οπωσδήποτε αλατοπίπερο και λάδι.Στη Ζάκυνθο υπάρχει ένα εξαιρετικό γλυκό που λέγεται "Φρυγανιά" και είναι ένα
πολύ ελαφρύ εκμέκ. Σαν βάση έχει μιά σιροπιασμένη φρυγανιά, από πάνω
κρέμα και τέλος - προαιρετικά - σαντιγή. Δεν είναι και τόσο απλό γλυκό γιατί είναι πολλές οι
διαφορές ως προς το σιρόπιασμα, την προσθήκη μυρωδικών, ή το είδος της κρέμας.Ονομαστά είναι και τα ψωμιά που ζυμώνουν οι Ζακυνθυνές κυράδες καθώς και το
παστέλι, η φιτούρα, οι μάντολες και το ονομαστό ζακυνθυνό μαντολάτο। Εκτός από το Ζακυνθινό μαντολάτο στην Ζάκυνθο και
ιδιαίτερα στα πανηγύρια θα συναντήσετε ένα ακόμη αγαπημένο γλυκό των Ζακυνθίων.
"Την Φιτούρα" Σιμιγδάλι και νερό είναι η φιτούρα η οποία τηγανίζεται σε
ελαιόλαδο και περιχύνεται με ζάχαρη και κανέλα.Αυτά και πολλά άλλα έχει η πανέμορφη Ζάκυνθος, το Φιόρο του Λεβάντε. Όμως ας προχωρήσουμε και στα άλλα νησιά.Ένα καθαρό προϊόν του νησιού, ένα κατασκεύασμα της
λευκαδίτικης κουζίνας είναι "η λαδόπιτα", την οποία βεβαίως συναντάμε και στα
άλλα νησιά του Ιονίου, αλλά με παραλλαγές που αφήνουν την ιδιαιτερότητα της
λαδόπιτας στην Λευκάδα. Τα κύρια υλικά για την λαδόπιτα είναι λάδι, νερό, ζάχαρη,
αλεύρι και σουσάμι. Οι Λευκαδίτισσες δηλώνουν περήφανες γιά το προϊόν του
νησιού τους.Όπως σε όλα τα Εφτάνησα έτσι και στα Κύθηρα βασικά
προϊόντα της τοπικής κουζίνας είναι το λάδι, τα χορταρικά και τα ψαρικά Η εληά αφθονεί στο όμορφο νησί των Κυθήρων. Μερικές
από τις τοπικές γεύσεις που αξίζει κανείς να δοκιμάσει είναι "ο ξυνόχοντρος
τραχανάς", τα τηγανητά λουβιά, η κολοκυθόπιτα, το χταπόδι στο φούρνο και φυσικά
η αστακομακαρονάδα με συνταγές που ίσως δεν θα συναντήσετε σε άλλο μέρος. Πλούσια και σε ψάρι η κουζίνα του νησιού αφού η
θάλασσα προσφέρει αφθονία από σαργούς, φαγκριά, δράκαινες, μελανούρια, σκαθάρια
και φυσικά πλήθος από αστακούς. Αν βρεθείτε στα Κύθηρα ζητήστε να δοκιμάσετε την
τοπική "κακαβιά" η οποία γίνεται από πολλά και διαφορετικά ψάρια τα οποία
προσφέρουν ένα πηχτό ζουμί.Ένα παλιό και πολύ δύσκολο κυθηριώτικο φαγητό είνι τα "μπομπόλια". Σαλιγκάρια ξηράς μαζί με καβούρια, ντομάτα, πιπέρι και
προαιρετικά ρύζι. Ονομαστά και τα τσιριγώτικα λουκάνικα τα οποία θα τα
βρείτε να πωλούνται σε όλα τα κρεοπωλεία αλλά προσφέρονται σε όλα τα εστιατόρια
και τις ταβέρνες του νησιού.Ένα επίσης παλιό, παραδοσιακό αλλά νηστίσιμο φαγητό
στα Κύθηρα είναι "τα κουκιά στιφάδο", με πολλά κρεμμυδάκια.Ένας από τους καλύτερους μεζέδες που θα σας προσφέρουν στα Κύθηρα είναι "οι αγκινάρες
στα κάρβουνα" ή στη χόβολη. Καθώς ψήνεται η αγκινάρα την περιχύνουν με λίγο λάδι
για να δροσιστεί και τη σερβίρουν με άφθονο λεμόνι.Χαρακτηριστικό παραδοσιακό προϊόν του νησιού είναι «τα βουτυροτσίκουδα» που
όμως είναι δύσκολο να τα βρει κανείς σήμερα। Πρόκειται για ένα πικάντικο και πολύ μαλακό τυρί που αλείφεται σαν κρέμα στο ψωμί και
μοιάζει λίγο με την κοπανιστή। Φτιάχνεται στα σπίτια από ανθόγαλο και κατσικίσιο
γάλα.Όμως μην φύγετε από τα Κύθηρα αν δεν πάρετε μαζί σας τουλάχιστον ένα βάζο μέλι.
Το μοναδικό μέλι που παράγεται μόνο στα Κύθηρα αφού συνδυάζει γεύση από θυμάρι, φασκόμηλα
και ρείκια.Να πούμε ότι εδώ τελειώνει ο περίπατός μας στις
εφτανησιώτικες γεύσεις। Σκοπός μας ήταν να γνωρίσουμε την κουζίνα των νησιών
μας σε σχέση με την ιστορία τους και τον πολιτισμό τους. Πάντως τα Εφτάνησα μπορεί να είναι περήφανα για την
κουζίνα τους η οποία εκτός από την πρωτόγνωρη νοστιμιά της κλείνει μέσα της και την ιστορία, τις παραδόσεις και τα
έθιμα των νησιών και του λαού των.Dennis Kontarinis
Ιθάκη
Ιθάκη & Γαστρονομία
21 / 09 / 2016
Το φαγητό στην Ιθάκη είναι υπόθεση που αξίζει την προσοχή σας! Τοπικές και μεσογειακές γεύσεις συνθέτουν την τοπική κουζίνα...
Στην παραλία στο Βαθύ, στις Φρίκες και στο Κιόνι θα βρείτε παραδοσιακές ταβέρνες για να απολαύσετε ποιοτικό φαγητό δίπλα στο κύμα και στα γραφικά λιμανάκια των οικισμών.
Στην περίπτωση που προτιμάτε κάτι διαφορετικό, μια βόλτα στα σοκάκια στο Βαθύ όπου ανάμεσα στα νεοκλασικά αρχοντικά, στεγάζονται σεκαταπράσινες αυλές εστιατόρια, που θα σας ξετρελάνουν με τις μοναδικές γεύσεις.
Το Θιακό είναι παραδοσιακό λευκό κρασί και καθώς η Ιθάκη φημίζεται για την ποικιλία των λευκών κρασιών της, επιβάλλεται να δοκιμάσετε ακόμη και αν δεν είστε λάτρεις του οίνου!
Δοκιμάστε την τοπική κρεμμυδόπιτα και τη μανιταρόπιτα, θα ζητήσετε την συνταγή!
Για το απογευματινό σας γλυκό ενδείκνυται το 'Ραβανί' που είναι ένα ακόμα παραδοσιακό γλυκό της Ιθάκης που σερβίρεται και με παγωτό. θα το βρείτε είτε σε ζαχαροπλαστεία στο κέντρο της πλατείας στο Βαθύ, είτε στα παραδοσιακά, γραφικά χωριά!



Ιστορία
του νησιού της Ιθάκης
Το «μυθικό» νησί του Ιονίου
Μέχρι και σήμερα, η Ιθάκη της Πηνελόπης και του Οδυσσέα, το νησί σύμβολο της νοσταλγίαςγια την πατρίδα, ταξιδεύει μέσα από την Οδύσσεια τον «μύθο» της στα πέρατα του κόσμου!
Ο βασιλιάς της Ιθάκης Οδυσσέας αναγκάζεται να αποχωριστεί την λατρευτή σύζυγό του Πηνελόπη για να ακολουθήσει τους συντρόφους του Αχαιούς στον Τρωικό Πόλεμο. Για χρόνια πολλά μετά το τέλος του πολέμου, περιπλανιέται σε τόπους εξωτικούς∙ αντιστέκεται στα θέλγητρα της μάγισσας Κίρκης και στο τραγούδι των Σειρήνων∙ αντιμετωπίζει τα στοιχειά της φύσης και την «μήνιν» των θεών. Τη σκέψη του όμως γεμίζει το όνειρο της επιστροφής στο βασίλειο της καρδιάς του, την Ιθάκη και στην αφοσιωμένη σύζυγό του Πηνελόπη που τον περιμένει καρτερικά αψηφώντας τον χρόνο, την απόσταση και την πολιορκία των επίδοξων μνηστήρων.
Ο τόπος πέρα από τον μύθο...
Οι έντονες εναλλαγές του τοπίου, στολισμένου με τις ανυπέρβλητες ομορφιές της άγριας και ήρεμης φύσης, συνθέτουν ένα προκλητικά ιδιαίτερο ανάγλυφο. Παραδοσιακοί οικισμοί∙ βαθυγάλανα νερά που παιχνιδίζουν σε λευκές βοτσαλωτές ακρογιαλιές∙ απόκρημνα γυμνά τοπία∙ απόκρυφες σπηλιές∙ απάνεμοι κατάφυτοι κόλποι∙ ανεμοδαρμένα ακρωτήρια αλλά και αρχαιολογικοί θησαυροί ξυπνούν μνήμες του παρελθόντος που μαγεύουν τον επισκέπτη.
Πρωτεύουσα και λιμάνι του «περιώνυμου» νησιού, το Βαθύ. Χτισμένο αμφιθεατρικά στον μυχό καταπράσινου φυσικού κόλπου, ο όμορφος αυτός παραδοσιακός οικισμός με την έντονη βενετσιάνικη επιρροή, θα σας γοητεύσει με τα όμορφα κεραμοσκεπή σπίτια, τα επιβλητικά αρχοντικά, τα γραφικά πέτρινα καντούνια. Καταμεσής, στη βαθιά του αγκαλιά, το νησάκι Λαζαρέτο ή του Σωτήρα (από την ομώνυμη εκκλησία του 1668).
Οι ιστορικές ρίζες της Ιθάκης σάς αποκαλύπτονται στο αξιόλογο Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ κειμήλια της ναυτοσύνης και της λαογραφίας σάς περιμένουν στο Ναυτικό - Λαογραφικό Μουσείο. Επισκεφθείτε την βιβλιοθήκη του Μορφωτικού Κέντρου Ιθάκης με σπάνια βιβλία (αναζητείστε ανάμεσά τους, το libro d'oro των Ιθακίσιων ευγενών) καθώς και τον Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας με το ξυλόγλυπτο τέμπλο και το παλιό κωδωνοστάσιο. Μην φύγετε από το Βαθύ αν δεν δείτε το βαραθρώδες Σπήλαιο των Νυμφών ή Μαρμαροσπηλιά. Επιλέξτε την πύλη των θνητών ή εκείνη των θεών για να θαυμάσετε τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες. Εδώ, σύμφωνα με τον μύθο, έκρυψε ο Οδυσσέας τα δώρα του βασιλιά των Φαιάκων Αλκίνοου.
Στον δρόμο για τα χωριά...
Το Βαθύ αποτελεί ιδανική αφετηρία για να γνωρίσετε όλα τα αξιοθέατα του νησιού. Μόλις 3 χλμ. νοτιότερα, το γραφικό Περαχώρι με τη μαγευτική θέα και το εντυπωσιακό δάσος Αφεντικός Λόγκος. Ψηλότερα, τα μεσαιωνικά ερείπια της Παλαιοχώρας και σε κοντινή απόσταση το οροπέδιο του Μαραθιά με την Αρέθουσα Κρήνη και την ομηρική θέση Κόρακος Πέτρα.
Στον μικρό παραλιακό οικισμό του Αετού θα σταματήσετε για να δείτε τα ερείπια της αρχαίας πόλης «Αλαλκομενές» (περίπου, 800 π.χ.) ή κάστρο του Οδυσσέα και ίχνη από Κυκλώπεια Τείχη στην κορυφή του ομώνυμου λόφου.
Συνεχίζοντας προς τα βόρεια τον δρόμο του βουνού, σταθείτε στο ιστορικό Μοναστήρι των Καθαρών - το σημαντικότερο προσκύνημα του νησιού - απ' όπου η θέα προς το νότιο τμήμα και το Βαθύ είναι συγκλονιστική!
Επόμενος σταθμός, ο ορεινός οικισμός της Ανωγής, τον οποίο κοσμεί ο Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου. Η γύρω περιοχή είναι γεμάτη από θεόρατους σκόρπιους μονόλιθους (μενίρ), με υψηλότερο των 8μετρο Αράκλη.
Η εμπορική κίνηση του νησιού συγκεντρώνεται στον Σταυρό. Στον όρμο της Πόλης - επίνειο του Σταυρού - κρύβεται βυθισμένος αρχαίος οικισμός, ενώ στη βόρεια πλευρά του υπήνεμου λιμανιού βρίσκεται η ομηρική Σπηλιά του Λοίζου.
Από τους παλαιότερους οικισμούς στα ΒΔ είναι η Εξωγή με όμορφα επτανησιακά σπίτια και θέα στον Πλατρειθιά με την άγρια φύση και τις Φρίκες - το ομηρικό λιμάνι Ρείθρο κατά πολλούς ερευνητές.
Το προσφιλέστερο παραθεριστικό κέντρο της Ιθάκης είναι το κοσμοπολίτικο Κιόνι με αμφιθεατρική δόμηση στο βάθος ενός φιλόξενου όρμου όπου δεσπόζουν τρεις μισοερειπωμένοι ανεμόμυλοι.
Στα μονοπάτια της Πηνελόπης και του Οδυσσέα...
Τα μεσόγεια χωριά της Ιθάκης με τις «ψηλές σκοπιές» προσφέρονται για να θαυμάσετε ολόκληρη την παλέτα της φύσης, τις καμπύλες της στεριάς και των βουνών και τους δαντελωτούς κόλπους του νησιού. Μονοπάτια αρωματισμένα από σχίνους, κέδρους, θάμνους και κυπαρίσσια που οδηγούν από το Βαθύ προς την σπηλιά του Ευμαίου και την πηγή της Αρεθούσας ή προς τον λόφο του Αετού∙ από το Περαχώρι προς την Παλαιοχώρα και το σπήλαιο Νυμφών∙ από την Ανωγή προς την κορυφή του όρους Νήριτο ή προς το Κιόνι θα σας χαρίσουν διαδρομές απίστευτης ομορφιάς.
Λευκά βότσαλα σε γαλαζοπράσινα νερά...
Μικρές βοτσαλωτές παραλίες - η άμμος σπανίζει στην Ιθάκη - διάφανα νερά σ' όλους τους τόνους του μπλε, δέντρα που σχεδόν αγγίζουν τη θάλασσα... Οι περισσότερες παραλίες του νησιού είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο. Υπάρχουν όμως και άλλες τόσες - μερικές από τις ομορφότερες του Ιονίου - που προσεγγίζονται δια θαλάσσης ή από μονοπάτια. Λούτσα, Δεξά και Σκίνος για τις πρώτες σας βουτιές. Σειρά έχουν το ειδυλλιακό Σαρακήνικο, το κοσμοπολίτικο Φιλιατρό, το ξακουστό Γιδάκι, η πεντακάθαρη αμμουδιά του Άσπρου Γιαλού, η Πόλη με τις πολύχρωμες ψαρόβαρκες και τις πανύψηλες λεύκες, οι Αφάλες με την πυκνή βλάστηση και τις βραχώδεις ακτές, τα Κορβούλια με τα δροσερά νερά...
Αν είστε από τους τυχερούς και διαθέτετε δικό σας σκάφος αγκυροβολείστε στην παραλία Πλατύς Άμμος, στο Κάθισμα, στη Συκιά, στο Βουκέντι, στα Τρία Μούδια, στο Βαθύ Αμμούδι ή στον κόλπο του Αντρί που θυμίζει φιόρδ!
Βουτήξτε στα βαθιά...
Το υπέροχο αγκάλιασμα βουνού και θάλασσας και οι απότομοι βράχοι που διαπερνούν σχεδόν κάθετα τον υδάτινο καθρέφτη της δημιουργούν υποθαλάσσια τοπία ανυπέρβλητης ομορφιάς. Πανέμορφα λιβάδια Ποσειδωνίας∙ υποβρύχια σπήλαια∙ βαθιές υποθαλάσσιες λεκάνες καιύφαλοι φιλοξενούν εκατοντάδες είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας, προσφέροντας στα μάτια του ελεύθερου δύτη εικόνες ανεπανάληπτες.
Για τους «εραστές» του πνεύματος αλλά και του καλού φαγητού...
Η Ιθάκη συνδυάζει όλα τα είδη της τέχνης του «ψυχαγωγείν». Αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ δίνουν ιδιαίτερο τόνο και χρώμα στο νησί τα βράδια του καλοκαιριού. Πολυάριθμα τοπικά πανηγύρια με εξαιρετικής ποιότητας θιακό κρασί καιντόπιες σπεσιαλιτέ (δοκιμάστε οπωσδήποτε τσερέπα, σαβόρο και γλυκό ροβανί) γίνονται αφορμή για ανόθευτη διασκέδαση.
«Στον πηγαιμό για την Ιθάκη»....
Ζάκυνθος
Ζάκυνθος & Γαστρονομία



Στα ορεινά χωριά, από τον Κοιλιωμένο μέχρι τον Άγιο Λέοντα και από τη Λούχα μέχρι την Αγία Μαρίνα, θα βρείτε οικογενειακά ταβερνάκια και παραδοσιακά καφενεία κάτω από τα πλατάνια και τις κληματαριές και θα γευτείτε ζακυνθινό γεμιστό κουνέλι, μοσχαρίσιο ή αρνίσιο καβουρμά, παπατόλι ( μοσχαρίσιο κότσι ) και σοφιγαδούρα ( ζακυνθινή παραλλαγή του κοκκινιστού με πρόβιο κρέας, σκόρδο, ξίδι και κεφαλογραβιέρα ), λαδοτύρι, χειροποίητα παστέλια και φριτούρες ( σιμιγδαλένιες τηγανίτες ) καθώς επίσης και ντόπιο φρουτώδες πολυποικιλιακό κρασί Βερντέα.Ζάκυνθος σε γαλάζιο φόντο΄΄ Η Ζάκυνθος που γνώρισα, αυτή που αγάπησα και είναι βαθιά ριζωμένη μέσα στην ψυχή μου, είναι εκεί. Απλώνεται αγέρωχη στο πέλαγος του Ιονίου και με περιμένει κάθε χρόνο να τη γευτώ.Ν' ακούσω το κύμα που σκάει, πότε απαλά και πότε με ένταση, στις ήρεμες γλυκές αμμουδιές της ΄΄.Φωτεινή ΔάρραΜετά την αγροτουριστική «επανάσταση» που άρχισε πριν από μια δεκαετία, η Ζάκυνθος ζει μια δεύτερη άνοιξη φρεσκάροντας την ξενοδοχειακή και εστιατορική υποδομή της με νέες ενδιαφέρουσες προτάσεις που ξαναφέρνουν στην επικαιρότητα ένα από τα ομορφότερα νησιά του Ιονίου με επιλογές για όλους.Νησί μοναδικά προικισμένο από τη φύση, αλλά ταυτισμένο παλιότερα με το μαζικό τουρισμό, η Ζάκυνθος βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε φουλ ανανεωτική διάθεση. Κάνοντας μια μελετημένη στροφή στην παράδοση, επενδύει στον αγροτουρισμό, ξαναθυμάται την ντόπια κουζίνα, εξελίσσεται ακολουθώντας τις νέες τάσεις της γαστρονομίας και υποδέχεται 5* ξενοδοχειακές μονάδες, διακοσμημένες σε καθαρές γραμμές και γήινους τόνους και πολυτελώς εξοπλισμένες, καταπράσινος κήπος με πισίνες που ενώνεται οπτικά με το γαλάζιο της θάλασσας, περιτριγυρισμένα από ελαιώνες και αμπέλια, που σε προσκαλούν για αγροτουριστικές δραστηριότητες ή απλώς για χαλάρωση μέσα στη φύσηΞενοδοχεία δίπλα στη θάλασσα που διαθέτουν από τα καλύτερα κέντρα καταδύσεων, εστιατόρια με δυνατή μεσογειακή κουζίνα υψηλών προδιαγραφών, με εξαιρετική αισθητική, σε χρώματα που σε χαλαρώνουν.Απόλαυση στο πράσινοΑπό τον Λαγανά και το Αργάσι μέχρι το βόρειο και νοτιοδυτικό τμήμα, με τους μπαξέδες, τις αμπελόστρατες και τους ελαιώνες, η Ζάκυνθος έχει προτάσεις για όλους, δημιουργώντας μια εξαιρετική γέφυρα ανάμεσα στη φύση και τη δράση.Αν θέλετε πάντως να γνωρίσετε την αυθεντική της ψυχή, θα πρέπει να έχετε μέρες να αφιερώσετε.Θα πρέπει να ακολουθήσετε, ας πούμε, την άγρια αλλά γοητευτική ορεινή διαδρομή μέχρι τις Βολίμες, μέσα από χωριά με πέτρινα σπίτια και πολύχρωμες αυλές, όπως το Κοιλιωμένο και ο Άγιος Λέοντας.Γύρω από τις Βολίμες είναι πολλά: Μία βουτιά στον κουκλίστικο βοτσαλωτό Άγιο Νικόλαο, η κατάβαση για κολύμπι στα εξωτικά και μοναχικά Ξύγκια, τον πέτρινο φάρο Κοριθίου για να απολαύσετε την εντυπωσιακή θέα που φτάνει μέχρι την Κεφαλονιά, από εκεί φεύγουν και καραβάκια για την πιο πολυφωτογραφημένη παραλία του νησιού, το Ναυάγιο, και τις μοναδικές Γαλάζιες Σπηλιές.Από την ήρεμη παραλία Λίμνη Κερίου που προσφέρεται για να νοικιάσετε βαρκάκι που θα σας πάει στο Μαραθονήσι, το καταφύγιο της καρέτα-καρέτα, και στις τριγύρω γαλαζοπράσινες σπηλιές, ανεβείτε στο ορεινό Κερί με τα στενά δρομάκια και τα πέτρινα σπίτια.Μετά το χωριό βρίσκεται ο Φάρος Κεριού, χτισμένος στην άκρη ενός απόκρημνου βράχου, έτοιμος να σας προσφέρει ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα...Στο Βασιλικό, που είναι γεμάτος αμμουδιές, στην περιοχή του Κοιλιωμένου, είναι κρυμμένος ένας κολπίσκος με ζαφειρένια νερά, το Πόρτο Λιμνιώνας.Γεμάτη όμορφες εικόνες είναι η πόλη της Ζακύνθου, με την κουκλίστικη πλατεία του Άγιου Μάρκου, τους πεζόδρομους με τα σοκάκια, τις βενετσιάνικες καμάρες και το γραφικό λιμάνι. Σίγουρα αξίζει να ανεβείτε μέχρι την Μπόχαλη, στην κορυφή του ακρωτηρίου της Ζακύνθου, με τα παλιά αρχοντικά, το ενετικό κάστρο και την πανοραμική θέα στο λιμάνι.΄΄ Στα μονοπάτια των γεύσεων ΄΄Γεύσεις και προϊόντα ΄΄ Στιγμές & Πανδαισία γεύσεων ΄΄ με άρωμα παράδοσηςΣτη Ζάκυνθο τρως καλά.Τοπικά πιάτα, όπως η σοφιγαδούρα - οι πορπέτες - τον κρασάτο κόκορα και το φρέσκο ψάρι, Μπουγαρίνια, γραντούκα και φιορουντένα, αρώματα πρωτόγνωρα και χαρακτηριστικά. Παύλος, σκιαδόπουλο, γουστολίδι γεύσεις διαφορετικές, μάντολες και παστέλια γλυκίσματα μιας άλλης εποχής και πολλά ακόμα που ευωδιάζουν μουσικά και γευστικά στο καταπράσινο νησί του Ιονίου.Η Ζάκυνθος είναι ένας προορισμός που τα έχει όλα, καταγάλανα νερά, περιποιημένα μποστάνια, απλωμένα λιόδεντρα και τοπική κουζίνα που ξυπνά ωραίες γευστικές μνήμες. Θέλει όμως να έχεις τη διάθεση να τα ψάξεις και να παραβλέψεις το εύκολο και τουριστικό κομμάτι.Σε αυτή την αναζήτηση το βλέμμα χάνεται ανάμεσα στα πυκνά αμπέλια που εναλλάσσονται, με τις καρποφόρες ελιές και τα σμαραγδένια νερά.Σε κάθε στάση τα χωριά είναι σαν να είναι βγαλμένα από παλιές γκραβούρες με αρχοντικά και κήπους γεμάτους μπουγαρίνια.Ανάμεσα στα στενά δρομάκια τους είναι κρυμμένοι μικροί και παλιοί γευστικοί θησαυροί, φούρνοι που ζυμώνουν από τον προηγούμενο αιώνα, εργαστήρια με γλυκά, οικογενειακά πατητήρια και οινοποιεία, παλιά ελαιοτριβεία και καλλιέργειες σταφίδας.Στα εστιατόρια σερβίρονται πιάτα που μυρίζουν παράδοση συνοδευόμενα από τα αγαθά του τόπου και στα ζαχαροπλαστεία προτείνονται τοπικά γλυκά.Μαγειρευτά γεμάτα αρώματα και νοστιμιάΤο δυνατό σημείο της Ζακυνθινής κουζίνας είναι τα σπιτικά φαγητά.Σε όλο το νησί μπορείς να ευχαριστηθείς έντονα πιάτα με πρωταγωνιστές το κόκορα κρασάτο ή κοκκινιστό με μακαρούνες, το κουνέλι στιβάδο που είναι πλέον διάσημο σαν Ζακυνθινό στιφάδο, τη φοβερή σκορδαλιά, τα καλομαγειρεμένα μπουτρίδια που αποτελούν την τοπική παραλλαγή του μπριάμ, το χαρακτηριστικό σκορδοστούπι μελιτζάνας, την σοφιγαδούρα, δηλαδή το κοκκινιστό πρόβειο ή κατσικίσιο κρέας, και το αρωματικό σγατζέτο από τις αντεριές αρνιών ή κατσικιών τυλιγμένες με ειδικό τρόπο.Η μοναδικότητα σε αυτά τα πιάτα που είναι κοινά και σε άλλες περιοχές είναι τα υλικά που τα συνοδεύουν στο τρόπο μαγειρέματος τους.Για παράδειγμα στο ζακυνθινό στιβάδο όλο το μυστικό είναι στα τοπικά νεροκρέμυδα, στο κόκορα οι πινελιές στη σάλτσα από το τριμμένο λαδοτύρι και στη σοφιγαδούρα η πληθωρική γραβιέρα.Τα γλυκίσματα που μένουν στο χρόνο.Δεν γίνεται να φύγεις από το νησί χωρίς να δοκιμάσεις ή να πάρει μαζί σου τις μάντολες, τα παστέλια, το μαντολάτο και την φιτούρα.Το μανταλάτο περιλαμβάνει ασπράδι αβγών, μέλι, ζάχαρη και αμύγδαλο.Σε ένα καζάνι βράζει το ντόπιο μέλι επί μια ώρα και μόλις κάνει κλωστές προστίθεται το ασπράδι και ανακατεύεται καλά για 4 ώρες περίπου.Μόλις περάσουν ρίχνονται τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και το μίγμα τοποθετείται σε φύλλα αλευριού. Μόλις παγώσει τεμαχίζεται και είναι έτοιμο.Το παστέλι γίνεται με σουσάμι, μέλι και αμύγδαλο ενώ η φιτούρα με σιμιγδάλι και νερό.Ένα ακόμα γλυκό με Ζακυνθινή ταυτότητα είναι η φρυγανιά.Είναι δροσερό, ελαφρύ, θυμίζει το εκμέκΛάδι, τυριά, κρασιά και νεροκρέμμυδα είναι τα τοπικά προϊόντα που οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχουν στις αποσκευές της επιστροφής.Στη Ζάκυνθο υπάρχουν περίπου 19.000 στρέμματα αμπελώνων και κάθε σπίτι έχει το δικό του βαρελάκι.Αξίζει η περιπλάνηση στους αμπελώνες και κυρίως η απόλαυση των κρασιών που παράγονται από ποικιλίες που αναπτύσσονται μόνο στα εδάφη του νησιού.Οι πιο χαρακτηριστικές είναι οι λευκές Παύλος, Κάρντιναλ, Σκιαδόπουλο και Γουστολίδι και η ερυθρή Αυγουστιάτης.Ο Παύλος έχει την μεγαλύτερη αποδοτικότητα και χαρακτηρίζεται από την υψηλή οξύτητα και το ζωηρό κιτρινοπράσινο χρώμα.Ο Αυγουστιάτης είναι μια εξαιρετική ποικιλία με πλούσιο αρωματικό δυναμικό και πληθωρικό στόμα ικανό να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο από το χρόνο.Από την ένωση του Παύλου του Σκιαδόπουλο και της Κάρντιναλ γεννιέται το διάσημο κρασί του νησιού η Verdea.To όνομα της σημαίνει πράσινο και της ταιριάζει γιατί έχει υψηλή οξύτητα.Το λάδι αποτελεί σημαντικό οικονομικό έσοδο για τη Ζάκυνθο.Το σημαντικό όμως είναι ότι είναι εξαιρετικό αγνό και αρωματικό.'Ένα από τα ατού του νησιού είναι τα τυροκομικά του προϊόντα.Το Ντόπιο ( λαδοτύρι ) είναι η ναυαρχίδα και είναι πικάντικο και δυνατό, η φρέσκια γραβιέρα που είναι απαλή και φρουτώδη.Η παλαιωμένη γραβιέρα είναι πιο δυνατή και πιπεράτη ενώ αποτελεί εξαιρετικό μεζέ για τη Verdea.Η μουσική κυλάει στο αίμα των Ζακυνθινών.Καντάδες, αρέκιες, όπερα, σερενάτες είναι συστατικά στοιχεία της ζακυνθινής ταυτότητας.Αξιώτης Παράσχος 19 / 09 / 2016

Ιστορία
του νησιού της Ζακύνθου μέρος Α΄
19 / 09 / 2016
Μυθολογία
Σύμφωνα με την μυθολογία, η Άρτεμις, θεά του κυνηγιού, συνήθιζε να περιπλανιέται στα πράσινα δάση της Ζακύνθου ενώ ο αδελφός της ο Απόλλωνας έπαιζε τη λύρα κάτω από τα δαφνόδεντρα για να υμνήσει την ομορφιά του νησιού.
Η λατρεία και αφοσίωση προς την Άρτεμη και τον Απόλλωνα, στην αρχαιότητα, ώθησε τους κατοίκους του νησιού στην οργάνωση θεαμάτων και αγώνων.
Σύμφωνα με τον Όμηρο, ιδρυτής του νησιού ήταν ο Ζάκυνθος, γιός του Δαρδάνου, βασιλιά της Τροίας που φεύγοντας με τον στόλο του από την πόλη Ψοφίδα έφτασε στο νησί και ίδρυσε την ακρόπολή του.Ο Ζάκυνθος, ως ιδρυτής του νησιού, υπήρξε θέμα πολλών νομισμάτων και του συμβόλου που εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί. Σ'αυτό το σύμβολο ο Ζάκυνθος κρατά στο χέρι ένα φίδι, γιατί σύμφωνα με κάποιο θρύλο, ελευθέρωσε το νησί από τα φίδια που το κατέκλυζαν.
Υπάρχει επίσης μια θεωρία σύμφωνα με την οποία οι Αρκάδες έφτασαν στο νησί κατά την πρώτη χιλιετία π.Χ. με σκοπό να ιδρύσουν νέες αποικίες και σε μαρτυρία αυτής της καταγωγής έρχεται το ταλέντο των κατοίκων στην μουσική και η λατρεία της θεάς Αρτέμιδος, χαρακτηριστικά της Αρκαδίας.
Στη συνέχεια οι Αρκάδες ίδρυσαν στις ακτές της Ισπανία την αποικία της Tζακάντα, που ήκμασε για περισσότερα από χίλια χρόνια, μέχρι το 218 π.Χ., όταν την κατατρόπωσε ο Αννίβας.Αργότερα η Ζάκυνθος, περνώντας από την δυναστεία του Αρκίσιου, βασιλιά της Κεφαλονιάς, κατέληξε να υπάγεται στην κυριαρχία του Οδυσσέα, βασιλιά της Ιθάκης.
Μαζί με άλλες χώρες που ήταν κάτω από την κατοχή του Οδυσσέα, και η Ζάκυνθος έλαβε μέρος στον Τρωϊκό πόλεμο, πόλεμο που αναφέρεται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα.
Όταν τελείωσε ο πόλεμος της Τροίας και επέστρεψε ο Οδυσσέας στην Ιθάκη, υπήρξε η θρυλική εξόντωση των "μνηστήρων της Πηνελόπης", μεταξύ των οποίων ήταν και είκοσι νέοι από την Ζάκυνθο.
Αυτό το μυθολογικό γεγονός που μας διηγείται ο Όμηρος στην Οδύσσεια, μοιάζει να ανταποκρίνεται σε μια επανάσταση των νησιών του Ιονίου, που εκτός του ότι ήταν αποφασιστική για το τέλος της κυριαρχίας του Οδυσσέα, είχε σαν αποτέλεσμα την σύνταξη μιας ιδιαίτερης συνθήκης, στην οποία για πρώτη φορά αναγνωριζόταν το δικαίωμα σε μια δημοκρατική διακυβέρνηση.
Ρωμαϊκή περίοδος
Πριν από την ρωμαϊκή κυριαρχία, η Ζάκυνθος παρέμεινε ουδέτερη κατά τους Περσικούς Πολέμους, τάχθηκε στο πλευρό των Αθηναίων κατά τον πόλεμο προς Πελοπονησίους και στη συνέχεια κατακτήθηκε από τους Μακεδόνες.
Οι πρώτοι αληθινοί κατακτητές για τους οποίους υπάρχει βεβαιότητα σε ιστορική εποχή, είναι οι Ρωμαίοι, που εντοπίζουν τη Ζάκυνθο σαν στρατηγικό σημείο για την ανάπτυξη του εμπορίου και την εξάπλωση των κατακτήσεών τους.
Οι κάτοικοι του νησιού, μη αποδεχόμενοι την ρωμαϊκή ηγεμονία, προσπάθησαν να επαναστατήσουν πολλές φορές αλλά σταμάτησαν με την άφιξη του ναυάρχου Φούλβιο που το 150 π.Χ. ανάγκασε τους νησιώτες να κυβερνώνται σύμφωνα με τους νόμους της Ρώμης. Σταδιακά Ρωμαίοι και Ζακυνθινοί, δεχόμενοι αμοιβαίες υποχρεώσεις και παραχωρήσεις, βελτίωσαν τόσο τον τρόπο συμβίωσής τους που, ενώνοντας τις δυνάμεις τους, κατάφεραν το 87 μ.Χ., να απωθήσουν μια απόπειρα του Μυθριδάτη να τους καταλάβει.
Βυζαντινή περίοδος
Μετά την παρακμή και την πτώση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, η Ζάκυνθος, τα νησιά του Ιονίου και οι αποικίες στις δυτικές ακτές της Μεσογείου αναγκάστηκαν να υποστούν δεκαετίες αβεβαιότητας, με συνεχείς καταλήψεις από τον Μέγα Κωνσταντίνο.
Κατά την διάρκεια της βυζαντινής κυριαρχίας, εκτός από τις αρχές του χριστιανισμού, υπήρξε και ο διαχωρισμός των κατοίκων σε τρεις διαφορετικές κοινωνικές τάξεις.
Την πιο σημαντική τάξη αποτελούσαν οι κτηματίες, οι έμποροι και εργάτες αποτελούσαν την μεσαία τάξη, ενώ το κατώτερο κοινωνικό στρώμα περιελάμβανε όλους τους αγρότες.Ενετική περίοδοςΤο 1185, με τη βαθμιαία παρακμή της βυζαντινής αυτοκρατορίας, το νησί της Ζακύνθου αντιμετώπισε μια περίοδο ενδιάμεσης βασιλείας που διήρκεσε περίπου τρεις αιώνες, από την οποία πέρασαν οι Ορσίνι, οι Αντζιοίνι και τέλος οι Τόκι.
Κάτω από την κυριαρχία των τελευταίων η Ζάκυνθος κατάφερε να μεγαλώσει τα σύνορα του φέουδου της, κατακτώντας ζώνες της ηπειρωτικής Ελλάδας, και βελτίωσε τόσο την αυτοδιοίκηση όσο και την οικονομική της οργάνωση σε σημείο που τράβηξε το ενδιαφέρον των ενετών οι οποίοι το 1485 την περιέλαβαν στις επαρχίες τους.
Από το 1492, η κυβέρνηση της Βενετίας ανέλαβε μια εκστρατεία με σκοπό την μετοίκηση πολλών υπηκόων της στην επαρχία της Ζακύνθου, ευνοώντας με αυτό τον τρόπο μια περίοδο αναγέννησης και ευημερίας στο εσωτερικό του νησιού.
Σ' αυτή την περίοδο, υπήρξε παραδειγματική η αρμονική συμβίωση μεταξύ των δύο λαών που οφειλόταν κυρίως στην εξυπνάδα των ενετών οι οποίοι κατάφεραν να δημιουργήσουν ειρηνικές συνθήκες, παραχωρώντας στους νησιώτες κοινωνικές και θρησκευτικές ελευθερίες.
Σε λιγότερο από τρεις αιώνες, η ενετική κυριαρχία επέτρεψε την άνθιση τόσο του πολιτισμού, όσο και της αρχιτεκτονικής του νησιού, σε σημείο που η Ζάκυνθος κέρδισε την ονομασία "Φλωρεντία της Ελλάδας". Τον 18ο αιώνα, οι φιλελεύθερες ιδέες των γάλλων, εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη και έφτασαν μέχρι τη Ζάκυνθο που τις ενστερνίστηκε με ενθουσιασμό.Γαλλική και Ρωσο-τουρκική κυριαρχίαΜετά την διάλυση της Ενετικής Δημοκρατίας το νησί της Ζακύνθου βρέθηκε στην κατοχή των γάλλων δημοκρατικών; στην κεντρική πλατεία έκαψαν αριστοκρατικούς θυρεούς και η Ζάκυνθος έγινε διοικητική έδρα των Ιονίων νήσων.
Ο αέρας ελευθερίας και ανανέωσης που έφεραν οι γάλλοι ήρθε αντιμέτωπος πολύ γρήγορα με την νοσταλγία της αριστοκρατικής τάξης για τα παλιά της προνόμια, και ήταν ακριβώς ο κύκλος των αριστοκρατών εκείνος που το 1798 ευνόησε την προώθηση στο νησί της συμμαχίας μεταξύ ρώσων και τούρκων.Στις 22 Μαρτίου 1800 Ρωσία και Τουρκία συμφώνησαν στην Κωνσταντινούπολη για την ίδρυση του Κράτους των Ιονίων Νήσων όπου, για πάνω από επτά χρόνια, η παλιά τάξη της αριστοκρατίας κατάφερε και πάλι να επιβληθεί στον λαό.
Αγγλική κυριαρχία
Το 1809 οι άγγλοι με δυνατό στρατό εγκαταστάθηκαν στη Ζάκυνθο και την έκαναν πρωτεύουσα του Κράτους των Ιονίων.Τα αρχικά πλεονεκτήματα που έδωσαν οι άγγλοι στον λαό, όπως κάποια μορφή δημόσιας περίθαλψης και η ίδρυση του πρώτου τυπογραφείου του νησιού, ματαιώθηκαν από την άφιξη του T. Maitland, νέου κυβερνήτη της Ζακύνθου. Αυτός δεν άργησε να δείξει τον αυταρχικό και τυραννικό του χαρακτήρα, σε σημείο που οι νησιώτες αφού πρώτα έκαναν ενστάσεις διαμαρτυρίας προς την αγγλική κυβέρνηση, κατέληξαν να ιδρύσουν μια κρυφή πατριωτική εταιρεία που πήρε το όνομα "Φιλική Εταιρεία".
Αυτή η οργάνωση υπήρξε στη βάση της εθνικής εξέγερσης της Ελλάδας και στη Ζάκυνθο υπάρχει στήλη στη μνήμη των πατριωτών αυτών.
Προσάρτηση στην Ελλάδα
Η απεξάρτηση της Ελλάδας από την Τουρκία έδωσε ζωή σε ένα ριζοσπαστικό κίνημα στα νησιά του Ιονίου που πάλεψαν πολλά χρόνια εναντίον των άγγλων για να μπορέσουν να προσαρτηθούν στην Ελλάδα και να μην βρίσκονται πια κάτω από ξένο ζυγό.Η ένωση της Ζακύνθου και των άλλων νησιών του Ιονίου με την Ελλάδα έγινε το 1864 χρονιά που επιτέλους είδε την ελληνική σημαία να υψώνεται στο νησί.Σύγχρονη εποχήΌπως η υπόλοιπη Ελλάδα έτσι και η Ζάκυνθος, κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, υπέστη την κατοχή ιταλών και γερμανών και στην Ζάκυνθο δημιουργήθηκε μέτωπο αντίστασης στον κατακτητή.Μετά τον πόλεμο, το 1953, το νησί υπέστη ένα άλλο τρομερό πλήγμα: ένα σεισμό που γκρέμισε ολόκληρη την πόλη.
Τα όμορφα παλιά αρχοντικά γκρεμίστηκαν και από τις διάφορες κυριαρχίες που διαδέχτηκαν η μία την άλλη στο νησί δεν έμεινε ουσιαστικά τίποτα. Χάρη στην βοήθεια της κυβέρνησης και τη θέληση των κατοίκων σιγά σιγά ξαναχτίστηκε η πόλη.
Ευχαριστούμε το Zanteisland

Ιστορία
του νησιού της Ζακύνθου μέρος Β΄
17 / 09 / 2016
Πολιτισμός στη Ζάκυνθο
Τον ακμαίο πολιτισμό του παρελθόντος μαρτυρούν μερικά αρχαία ερείπια, τοιχογραφίες αγίων σε εκκλησίες που διασώθηκαν από την βυζαντινή περίοδο και αρχαία νομίσματα.Η τέχνη και η λογοτεχνία είχαν αρχή μόλις στον δέκατο πέμπτο αιώνα κάτω από την ενετική κυριαρχία και επέτρεψαν τη γέννηση ενός πλούσιου πολιτισμού σε αντίθεση με το υπόλοιπο της Ελλάδας που, κάτω από το ζυγό των τούρκων, περνούσε μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ιστορίας της.
Λογοτεχνία
Η γέννηση της λογοτεχνίας ορίζεται στον δέκατο πέμπτο αιώνα όταν οι ποιητές του νησιού διακρίνονταν όχι μόνο για την ποίηση και την πεζογραφία αλλά και για τις μεταφράσεις αρχαιοελληνικών κειμένων στην καθομιλουμένη.Τον επόμενο αιώνα η Ζάκυνθος συνέβαλε σημαντικά στην Ελληνική λογοτεχνία και τέχνη με την ίδρυση της πρώτης Ελληνικής Ακαδημίας και με σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Μαρτέλαος, δάσκαλος του Φώσκoλου, ο Γκουζέλης, ο Σολωμός και ο Μάτεσις, θεατρικός συγγραφέας που θεωρείται ιδρυτής του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου.Ανάμεσα στους ποιητές οι πιο γνωστοί του δέκατου ένατου αιώνα είναι σίγουρα ο Φώσκoλος, του οποίου τα ιταλικά ήταν η μητρική γλώσσα, ο Κάλβος, του οποίου η φράση "Η ελευθερία απαιτεί αρετή και τόλμη" αναγράφεται στο θυρεό της πόλης της Ζακύνθου και ο Διονύσιος Σολωμός στον οποίο αφιερώνεται μια πλατεία και μια εκκλησία.
Ο Σολωμός, που σπούδασε στην Ιταλία και έγραψε ποιήματα και στα ιταλικά, αφού γύρισε στην πατρίδα του τη Ζάκυνθο δημιούργησε έργα για να στηρίξει το λαό κατά την περίοδο του πολέμου ενάντια στην τουρκική κατοχή , μερικά από τα οποία είναι κορυφαία λυρικά έργα στην σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία.
Ο Κάλβος και ο Σολωμός αναπαύονται στο εσωτερικό του Μουσείου που φέρει το όνομά τους.Ζωγραφική Οι πρώτες επιρροές στο χώρο της ζωγραφικής έχουν απαρχή την βυζαντινή τέχνη.
Οι πρώτοι ζωγράφοι ασχολούνται αποκλειστικά με θρησκευτικά θέματα και αγιογραφίες σε εκκλησιές, και χρησιμοποιούν την τεχνική τέμπερας με αυγό πάνω σε ξύλο.Τον δέκατο έβδομο αιώνα με την εμφάνιση του Δοξαρά αλλάζει η τεχνική και περνούν στη χρήση λαδιού σε καμβά πράγμα που οδηγεί στην διάδοση προσωπογραφιών και προοπτικών σχεδίων.
Ένας άλλος εξέχων ζωγράφος υπήρξε ο Κουδούνης που ανήκε στην Φιλική Εταιρεία και ζωγράφισε πίνακες με εθνικιστικά μηνύματα και όχι μόνο θρησκευτικούς.
Δεν πρέπει να ξεχαστεί και ο Τσάκος για την ζωγραφική του ποιότητα και την ακρίβεια με την οποία ζωγράφιζε τις λεπτομέρειες στις προσωπογραφίες του.Τον δέκατο ένατο αιώνα η ζωγραφική αλλάζει, εν μέρει, προοπτική. Δεν είναι πια μόνο μια ιερή τέχνη που εκτίθεται στις εκκλησίες αλλά αρχίζει να θεωρείται σαν τέχνη που όλοι μπορούν να θαυμάζουν και στους τοίχους του δικού τους σπιτιού.
Αυτόν τον αιώνα σημαντικός υπήρξε ο Πελεκάσης, ζωγράφος με διεθνή αναγνώριση για τα τοπία του, τις προσωπογραφίες και εικόνες που έχουν εκτεθεί και σε Μουσεία.Γλυπτική Τον δέκατο όγδοο αιώνα αναπτύχθηκε η ανάγλυφη επεξεργασία του αργύρου και η ξυλογλυπτική, τα δε έργα που έφτιαχναν μπορούσε να τα θαυμάσει κανείς προπάντων στις εκκλησίες.
Ενας γνωστό τεχνίτης αργυροχόος ήταν ο Γ. Μπάφας και δείγμα των υπέροχων έργων του βρίσκεται στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου.
Μεταξύ των ξυλογλυπτών, μπορούμε να αναφέρουμε τους αδελφούς Βλάχου, που στόλισαν πολλές εκκλησίες και σπίτια με τα έργα τους τα οποία στη συνέχεια καταστράφηκαν στο σεισμό του 1953, και τον Στέφανο Ξενόπουλο, ειδικευμένο στην τέχνη του ψηφιδωτού.
Αρχιτεκτονική Στην πόλη της Ζακύνθου,
πριν από τον σεισμό, εναλλάσσονταν αρχοντικά με αστικά και λαϊκά σπίτια και πολυάριθμες εκκλησίες.Η επιρροή των Ενετών επέτρεψε την κατασκευή δημοσίων κτιρίων, δρόμων και γεφύρων που βελτίωσαν την πόλη και μεταξύ 1840 και 1870 ανεγέρθηκαν πολλά νεοκλασσικά κτίρια που έδειχναν τον συνδυασμό του βενετσιάνικου με το στύλ μπαρόκ.Αυτό το νεοκλασσικό στυλ αναδύεται και στο σχεδιασμό μερικών εκκλησιών.
Το 1953, με τον σεισμό και την πυρκαγιά που ακολούθησε, το μεγαλύτερο μέρος της πόλης γκρεμίστηκε και μαζί του η αίγλη του παλιού πολιτισμού. Η ανοικοδόμηση σε λίγες περιπτώσεις έμεινε πιστή στο στύλ των παλαιών αρχοντικών που είχαν καταστραφεί και δεν υπήρξε δυνατόν να ξαναχτιστεί από τις στάχτες μια ολόκληρη πόλη διατηρώντας την ομορφιά και την γοητεία που τώρα μόνο οι πιο γέροι θυμούνται.Μουσική και θέατρο Η χρήση μουσικών οργάνων, που αρχικά υιοθετήθηκε για να συνοδεύει στρατιωτικές παρελάσεις, οδήγησε τους νησιώτες, μέσα στους αιώνες, να φτιάχνουν μπαλλάντες, για να συντροφεύουν τις στιγμές λαϊκών εορτών.
Παρά τις βενετσιάνικες επιρροές (Ζακυνθινή Σερενάτα) και τις κρητικές, από την αρχαιότητα στο νησί αναπτύχθηκαν ίδια μουσικά σχήματα που έφτασαν σε στιγμές μεγαλύτερης αίγλης με την ίδρυση της Μουσικής Σχολής της Ζακύνθου το 1815 και με το σχηματισμό εκείνα τα χρόνια μουσικών λεσχών και χορωδιών.
Την στρατιωτική αυτή παράδοση την ξαναβρίσκουμε τόσο στην εκκλησιαστική μουσική όσο και στους παραδοσιακούς χορούς, η πιο γνωστή έκφραση των οποίων είναι σίγουρα το συρτάκι. Είναι ένας αρχαίος κι ζωηρός χορός που συνοδεύεται από λαϊκά τραγούδια με θέμα τον έρωτα και το γάμο.Μαζί με τη μουσική και τους παραδοσιακούς χορούς, αποδίδεται μεγάλη σημασία στο θέατρο, τόσο σαν κοινή στιγμή γιορτής, όσο και σαν στοιχείο λαϊκής παράδοσης που οι ρίζες του χάνονται στην περίοδο της ενετικής κυριαρχίας.Ενώ, αρχικά, έκαναν τις παραστάσεις στα αρχοντικά σαλόνια και ως επί το πλείστον ήταν αποκλειστικότητα των πλουσίων τάξεων, κατά τα τελευταία χρόνια της ενετικής ηγεμονίας κατασκευάστηκε ένα θέατρο που άρχισε να φιλοξενεί, για πρώτη φορά, και τις πιο λαϊκές τάξεις.
Τα δύο θεατρικά είδη που αναπτύχθηκαν με μεγαλύτερη επιτυχία υπήρξαν οί όπερα και οι λεγόμενες "ομιλίες", λαϊκές παραστάσεις που συχνά κατήγγειλαν τις κοινωνικές αδικίες που υφίσταντο οι πιο φτωχοί; σ' αυτά τα έργα το συνηθισμένο θέμα ήταν επομένως η αντίθεση μεταξύ πλουσίων και φτωχών και οι ηθοποιοί φορούσαν μάσκα για να κρατούν την ανωνυμία τους.
Πανηγύρια
Στη διάρκεια της πολύπαθης ιστορίας του νησιού και μετά από τις πολυάριθμες εισβολές που αναγκάστηκαν να υποστούν οι κάτοικοί του, γεννήθηκαν στη Ζάκυνθο πολλές λαϊκές παραδόσεις συνδεδεμένες βασικά με την θρησκευτική λατρεία που ένωνε τους νησιώτες στις μάχες εναντίον των κατακτητών.Μέσα στους αιώνες, οι λαϊκές γιορτές θρησκευτικού χαρακτήρα, των οποίων η παράδοση ακολουθείται μέχρι σήμερα, αντιπροσώπευαν στιγμές συνεύρεσης και διασκέδασης ιδίως για τις κατώτερες κοινωνικές τάξεις που ήταν αποκλεισμένες από τις άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις.
Σήμερα οι λαϊκές γιορτές είναι πάρα πολλές και επιτρέπουν σε δεκάδες χωριά, μικρά και μεγάλα, να ζωντανέψουν με χιλιάδες φώτα και χρώματα.Ανάμεσά τους οι πιο σημαντικές γιορτές είναι του Αγίου Διονυσίου, οι Απόκριες και το Πάσχα.Του Αγίου Διονυσίου: είναι η θρησκευτική γιορτή προς τιμήν του αγίου προστάτη του νησιού. Γίνεται στις 24 Αυγούστου, αλλά στην πόλη της Ζακύνθου οι προετοιμασίες αρχίζουν μερικές ημέρες πριν και η κορύφωση φτάνει το βράδυ της 24ης με μια μεγαλόπρεπη λιτανεία και πυροτεχνήματα.
Οι Απόκριες όπως γιορτάζονται στη Ζάκυνθοείναι πια γνωστές σε όλη την Ελλάδα, για την μεγαλοπρέπεια και την διασκέδαση που προσφέρουν.
Το καρναβάλι της Ζακύνθου οφείλει την υπεροχή του στην προέλευση του από το καρναβάλι της Βενετίας, του οποίου συνήθειες και σημασία απορροφήθηκαν από τους νησιώτες όταν η Ζάκυνθος ήταν αποικία της Δημοκρατίας του Αγίου Μάρκου. Η περίοδος της Αποκριάς αποτελεί για το νησί σήμερα μια στιγμή συλλογικής γιορτής διαρκείας περίπου δύο εβδομάδων, κατά τις οποίες οι κάτοικοι του νησιού σχεδόν ξεχνούν τις δουλειές τους για να αφοσιωθούν στην οργάνωση της γιορτής που είναι πόλος έλξης για εκατοντάδες επισκέπτες από ολόκληρη την Ελλάδα.Το καρναβάλι που χαρακτηρίζεται από χορούς μεταμφιεσμένων, τελειώνει στη μικρή πλατεί του Αγίου Μάρκου με ένα τελετουργικό από το παρελθόν: την κηδεία της μάσκας.
Το Πάσχα στη Ζάκυνθο, όπως σε όλη την Ελλάδα, το ζούν σαν ένα βαθειά πνευματικό γεγονός, που κορυφώνεται με την επίσημη λιτανεία της βυζαντινής εικόνας της Παναγίας της Χρυσοπηγής που περιφέρεται στους δρόμους της πόλης μέχρι την πλατεία του Αγίου Μάρκου όπου ο ιερέας, τα μεσάνυχτα, δίνει με ένα κερί το φώς σε μια αλυσσίδα από λαμπάδες αναμμένες που πολλαπλασιάζονται μέχρι να φωτίσουν ολόκληρη την πλατεία.Οι δύο πιο σημαντικές στιγμές της γιορτής του Πάσχα είναι το σούβλισμα των αρνιών στην πλατεία που το ακολουθούν παραδοσιακοί χοροί και το συμπαθητικό έθιμο των κόκκινων βαμμένων αυγών που τσουγκρίζονται με τους φίλους.
Σημερινή ζωή
Στις μέρες μας οι κάτοικοι του νησιού ζουν από τον τουρισμό τους καλοκαιρινούς μήνες (Μάϊο με Οκτώβριο) και από την γεωργία το χειμώνα.Τα πιο σημαντικά αγροτικά προϊόντα είναι το λάδι, τα σταφύλια, τα εσπεριδοειδή και η σταφίδα.
Το λάδι που παράγεται στη Ζάκυνθο αποτελεί σήμερα τη βάση της οικονομίας του νησιού, πωλείται δε και στον τουρίστα που μένει εκστατικός αφού το δοκιμάσει στην ελληνική κουζίνα.
Η παραγωγή σταφίδας, στο παρελθόν ήταν πιο ανεπτυγμένη από την καλλιέργεια της εληάς γιατί επέφερε μεγαλύτερα κέρδη αλλά μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο το νησί έχασε την κυριαρχία του στις αγορές του εξωτερικού για την σταφίδα και αφιερώθηκε σε άλλες καλλιέργειες.
Το ψάρεμα και η κτηνοτροφία έχουν δευτερεύουσα σημασία στην οικονομία του νησιού.Χάρη στον τουρισμό ανεπτύχθη εξ άλλου και η τοπική χειροτεχνία προϊόντων όπως χαλιών, υφαντών, κεντημάτων που πουλούνται στον τουρίστα.Μπορείτε να αγοράσετε αυτά τα προϊόντα κυρίως στα μικρά χωριά που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού, εκεί όπου ο χρόνος μοιάζει σταματημένος.
Ευχαριστούμε το Zanteisland

Ιστορία
του νησιού της Ζακύνθου μέρος ΄Γ
12 / 09 / 2016
Μουσεία της Ζάκυνθου
Βυζαντινο Μουσειο Ζακυνθου
Βρίσκεται στην πλατεία Δ. Σολωμού, την πιο μεγάλη και γοητευτική πλατεία του νησιού, η οποία μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 1953, αποκτά πάλι σήμερα την παληά της γοητεία.
Το μουσείο, που άνοιξε τις πύλες του στο κοινό για πρώτη φορά το 1960, αναπτύσσεται συνολικά σε τρεις ορόφους και οι δύο πρώτες αίθουσες δίνουν αμέσως την ευκαιρία στον επισκέπτη να θαυμάσει ξυλόγλυπτες εικόνες της βυζαντινής εποχής, ενώ στην τρίτη και την τέταρτη βρίσκουν θέση πρωτότυπα αφρέσκα του 15ου, 16ου και 17ου αιώνα.
Δύο ακόμη αίθουσες είναι αφιερωμένες στην έκθεση έργων ζωγραφικής του 18ου αιώνα και ελαιογραφίες καλλιτεχνών όπως οι Δοξοράς, Κουτούζης και Καντούνη.
Η ιδιαίτερη σημασία του μουσείου αυτού οφείλεται τέλος στην δυνατότητα που έχει ο επισκέπτης να εκτιμήσει τις φωτογραφίες και τις αναπαραστάσεις της πόλης όπως ήταν πριν τον σεισμό, καθώς και την καλλιτεχνική εξέλιξη από την μεταβυζαντινή περίοδο μέχρι την σημερινή, σύγχρονη ελληνική τέχνη.
Μουσειο Σολωμου και Καλβου
Αυτό το μουσείο, που ιδρύθηκε το 1959 από ένα σύλλογο θαυμαστών των καλών τεχνών στη Ζάκυνθο, βρίσκεται στην υποβλητική μικρή πλατεία του Αγίου Μάρκου και είναι πολύ γνωστό γιατί σ' αυτό φυλάσσονται τα λείψανα δύο ποιητών του Διονύσιου Σολωμού και του Αντρέα Κάλβου, που είναι αυθεντικά εθνικά σύμβολα.Στο εσωτερικό του κτιρίου υπάρχουν επίσης αντικείμενα τέχνης του τόπου όπως ζωγραφικά έργα του 18ου και 19ου αιώνα, κεραμικά, γλυπτά και αρχαία μουσικά όργανα; ιδιαίτερα φροντισμένο είναι και το τμήμα που αφορά ενδυμασίες και όπλα των αριστοκρατικών οικογενειών του περασμένου αιώνα.
Υπάρχουν επίσης πολλές προσωπογραφίες των πιο επιφανών προσωπικοτήτων του νησιού και μια συλλογή θυρεών.
Δημοτικη Βιβλιοθηκη
Η δημοτική βιβλιοθήκη καλύπτει ένα μέρος του μεγάλου κτιρίου που βρίσκεται στην πλατεία Σολωμού.
Η ιστορία της ξεκίνησε το 1628 και, πριν το σεισμό και την πυρκαγιά που κατέστρεψαν τα πάντα, διατηρούσε έγγραφα και βιβλία μοναδικά από τους ποιητές του παρελθόντος.
Η δημοτική βιβλιοθήκη καλύπτει ένα μέρος του μεγάλου κτιρίου που βρίσκεται στην πλατεία Σολωμού.
Η ιστορία της ξεκίνησε το 1628 και, πριν το σεισμό και την πυρκαγιά που κατέστρεψαν τα πάντα, διατηρούσε έγγραφα και βιβλία μοναδικά από τους ποιητές του παρελθόντος.
Χάρη στις δωρεές μερικών Ζακυνθινών που έθεσαν στη διάθεση της βιβλιοθήκης βιβλία της προσωπικής τους συλλογής έγινε εφικτό να ανασχηματιστεί το παρελθόν και να τεθεί στη διάθεση όλων.
Στη βιβλιοθήκη είναι δυνατόν να βρείτε σπάνια βιβλία που αφορούν την ιστορία και τις παραδόσεις της Ζακύνθου, γραμμένα από διάσημους συγγραφείς, αντίγραφα παλαιών εφημερίδων και απομνημονεύματα σχετικά με τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, καθώς και φωτογραφίες της Ζακύνθου όπως ήταν πριν την καταστροφή του 1953.
Θεματικο Εκθεσιακο Κεντρο της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα
Το Θεματικό Εκθεσιακό Κέντρο της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta βρίσκεται στην περιοχή της Δάφνης που υπάγεται σε Περιοχή Προστασίας του Τοπίου Φ1, του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, στο δημοτικό διαμέρισμα Βασιλικού.
Ο διαμορφωμένος χώρος του Θεματικού Κέντρου, το εκθεσιακό και ενημερωτικό υλικό, η χρήση των πολυμέσων και τα αναμνηστικά αντικείμενα που δίνονται, αποτελούν για τον επισκέπτη αφορμή ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τη θαλάσσια χελώνα και τις παραλιες ωοτοκίας της στη Ζάκυνθο. Πέραν όμως των βιολογικών και ηθολογικών πληροφοριών που δίνονται για την Caretta caretta, το Θεματικό Κέντρο προσφέρει μία γενική ματιά στις δράσεις του Φορέα Διαχείρισης του ΕΘΠΖ αλλά και στα γενικότερα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της Προστατευόμενης Περιοχής, καθώς επεκτείνεται και στη γνωριμία με άλλα είδη προτεραιότητας και ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας που συναντάμε στη Ζάκυνθο.
Η κατασκευή του Θεματικού Εκθεσιακού Κέντρου που ολοκληρώθηκε το 2006 χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης σε ποσοστό 80% το ανώτερο και το υπόλοιπο από εθνικούς πόρους.
Το μουσείο φυσικής ιστορίας Χέλμης
Το μουσείο φυσικής ιστορίας Χέλμης είναι το μοναδικό στο είδος του στην Ζάκυνθο.
Τα εγκαίνια του λάβανε χώρα στις 10 Οκτωβρίου του 2000 και ο ιδρυτής τους είναι ο κ. Παναγιώτης Χέλμης.
Το μουσείο βρίσκεται στην Αγία Μαρίνα στο νησί της Ζακύνθου, σε ένα πολύ όμορφο παραδοσιακό κτήριο.
Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει δείγματα χλωρίδας και πανίδας της φυσικής ζωής της Ζακύνθου όπως: βράχους και πετρώματα, απολυθώματα φυτών και ζώων, κοχύλια, ψάρια και πουλιά.
Εκπαιδευτικά υλικά για παιδιά μετατρέπουν την επίσκεψη σε μια διασκεδαστική εμπειρία.
Μουσείο Ναβάλ
Το μουσείο Ναβάλ βρίσκεται στην τουριστική περιοχή Τσιλιβή.
Ιδρυτής είναι ο Anthony Miller και είναι το μοναδικό μουσείο στην Ζάκυνθο το οποίο αναπαράγει την θαλασσινή ιστορία του νησιού από τον 17ο αιώνα έως σήμερα.
Η συλλογή περιέχει πίνακες ακουαρέλας οι οποίοι αποκαλύπτουν ολόκληρη την εξέλιξη των θαλάσσιων μεταφορών καθώς και μία μεγάλη ποικιλία Βυζαντινών πλοίων από την αρχή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας έως την άλωση από τους Οθωμανούς το 1453.
Μουσειο αγροτικου πολιτισμου
Ιδρύθηκε το 1998 στο μικρό χωριό Πηγαδάκια, στο Δήμο Αλυκών, και εκθέτει τον πολιτισμό και την ιστορία της παράδοσης στον αγροτικό κόσμο της Ελλάδας και ιδιαίτερα του νησιού.
Στο εσωτερικό του μπορείτε να θαυμάσετε σπάνια αντικείμενα από τον 16ο αιώνα, όπως επαγγελματικά εργαλεία, σκεύη καθημερινής χρήσης και πολύ σπάνια έργα της αρχαίας τοπικής βιοτεχνίας.
Το μουσείο είναι ανακατασκευή παραδοσιακού σπιτιού, με σαλόνι, κουζίνα και υπνοδωμάτιο με παραδοσιακά έπιπλα.
Έξω υπάρχουν επίσης αγροτικές μηχανές που χρησιμοποιούσαν για το σιτάρι καθώς και για το πάτημα των σταφυλιών και των ελιών.

Ιστορία
του νησιού της Ζακύνθου μέρος Δ΄
Εκκλησίες και μοναστήρια - Μνημεία και Ιστορικές περιοχές στη Ζάκυνθο
Εκκλησία Αγίου ΔιονυσίουΑυτή η εκκλησία, η μεγαλύτερη της πόλης, είναι αφιερωμένη στον προστάτη του νησιού και βρίσκεται στην παραλία της Ζακύνθου.
Ανεγέρθη το 1948 και αντιστάθηκε στο σεισμό του 1953; τώρα το ψηλό καμπαναριό
της ξεχωρίζει πάνω από πολλά κτίρια και είναι αναγνωρίσιμο αμέσως όταν μπαίνετε
στο λιμάνι.Παρ' όλο που δεν έχει ιδιαίτερα εξωτερικά χαρακτηριστικά, μπαίνοντας θα σας
καταπλήξει με την ποσότητα των τοιχογραφιών, τους πολυελαίους και τα χρώματα.Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που συνέβαλαν στη μεγαλοπρέπεια της εκκλησίας αυτής
είναι ο ζωγράφος Δοξαράς και ο τεχνίτης αργυροχόος Μπάφας που έχει φιλοτεχνήσει
την ανάγλυφη ασημένια οστεοθήκη όπου φυλάσσονται τα οστά του Αγίου Διονυσίου.Το καμπαναριό, που περιβάλλεται από αναρίθμητες λάμπες, φωτίζεται τη νύχτα
δημιουργώντας ένα θέαμα μαγευτικό.Εκκλησία του Αγίου Νικολαου στο ΜωλοΑυτή η εκκλησία, που βρίσκεται στην πλατεία Σολωμού,
είναι το μόνο κτίριο ενετικού ρυθμού που σώθηκε από τον σεισμό του 1953 και
ανοικοδομήθηκε διατηρώντας τα αρχικά του χαρακτηριστικά. Αρχικά η εκκλησία είχε
ανεγερθεί πάνω σ' ένα νησί που ένα γεφύρι ένωνε με τη στεριά, στη συνέχεια αυτό
το νησί έγινε αναπόσπαστο τμήμα της πόλης.Για πολλούς αιώνες η εκκλησία ανήκε στο Συνεταιρισμό των Ναυτικών.Η ανέγερσή του χρονολογείται τον 17ο αιώνα και είναι το πιο παληό κτίριο στην
πλατεία Σολωμού; κατασκευάστηκε σε αναγεννησιακό ρυθμό εκτός από το καμπαναριό
που θυμίζει περισσότερο βυζαντινό ρυθμό.Στο εσωτερικό του υπάρχουν τα άμφια του Αγίου Διονυσίου, προστάτη του νησιού,
που για ένα διάστημα της ζωής του λειτουργούσε σ' αυτή την εκκλησία.Εκκλησία Αγίου ΜαρκουΜικρών διαστάσεων, είναι η μοναδική καθολική
εκκλησία του νησιού.Δίπλα στο Μουσείο Σολωμού και Κάλβου μοιάζει να αποτελούν ένα και μονο κτίριο
λόγω του ότι έχουν κτιστεί με τον ίδιο αρχιτεκτονικό ρυθμό.Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού η μάζα των Άγγλων γιορτάζει κάθε Κυριακή
απόγευμα στις 19.00.Εκκλησία Αγίου Νικολαου του
ΚοιλιωμένουΚαθώς πλησιάζετε το Κιλιομένο το μεγαλείο του
καμπαναριού και οι τεράστειες διαστάσεις της εκκλησίας θα σας εντυπωσιάσουν.Η εκκλησία και το καμπαναριό χωρίζονται από ένα δρόμο και μοιάζουν, λόγω της
εξωτερικής τους όψης, σαν να είναι δυο διαφορετικές και ξεχωριστές μονάδες.Το καμπαναριό με την τετράγωνη βάση χαρακτηρίζεται από τέσσερις ορόφους, στον
τρίτο μπορείτε να θαυμάσετε δύο αψίδες και στον τελευταίο, με εξαγωνική βάση,
πολυάριθμες ανάγλυφες διακοσμήσεις.Εκκλησία Αγίας ΜαύραςΗ εκκλησία της Αγίας Μαύρας, που βρίσκεται στο
κέντρο του Μαχαιράδου, ξεχωρίζει περισσότερο για όσα μπορείτε να θαυμάσετε στο
εσωτερικό παρά στο εξωτερικό της. Εκτός από τις πολλές τοιχογραφίες, ξεχωρίζει μια εικόνα που αναπαριστά την αγία
στη μνήμη της οποίας είναι αφιερωμένη η εκκλησία; σύμφωνα με ένα θρύλο, αυτή η
εικόνα χρονολογείται από τον τρίτο αιώνα μ.Χ. και προέρχεται από την Αίγυπτο,
χώρα όπου έζησε και μαρτύρησε η Αγία Μαύρα.Εκκλησία της Παναγιας της ΚεριωτισαςΣτο ορεινό χωριουδάκι Κερί, στην νότια πλευρά
του νησιού, υπάρχει μια εκκλησία πολύ μεγάλη που περιβάλλεταιαπό πάρκο.Μπορείτε εύκολα να την βρείτε γιατί από το μεγάλων διαστάσεων καμπαναριό οι
καμπάνες ακούγονται σε όλο το χωριό και μετράνε το χρόνο που μοιάζει να έχει
σταματήσει στον περασμένο αιώνα.Εκκλησία στη θάλασσαΣ' αυτό το νησί το τόσο δεμένο με την θρησκεία,
εκκλησίες βρίσκονται παντού, εκόμη και στη θάλασσα.Μόλις φτάσετε στον Aγιο Νικόλαο, παραλία στο νότιο τμήμα του νησιού (προσοχή,
υπάρχει ένα άλλο χωριό στο βόρειο τμήμα, με το ίδιο όνομα), θα βρείτε στα
αριστερά σας μια λωρίδα γης όπου υπάρχει ένα άσπρο εκκλησάκι.Η εκκλησία δεν έχει όνομα καθώς και άλλες πληροφορίες και δεν είναι δυνατόν να
την επισκεφτείτε παρά μόνο όταν διοργανώνονται γάμοι.Εκκλησία του Αγίου ΛηπιουΣτο δρόμο που οδηγεί από την πόλη της Ζακύνθου στο
Καλαμάκι θα βρείτε, αριστερά κρυμμένο στα πεύκα, ένα μικρό εκκλησάκι
σκαρφαλωμένο στο λόφο; το μόνο που μένει από την εκκλησία είναι το μικρό
καμπαναριό λευκό και γαλάζιο με δύο μικρές καμπάνες και ένα σταυρό στην κορυφή
και ένα μέρος από το κύριο κτίσμα.Αυτό το εκκλησάκι φαίνεται σαν να είναι κομμάτι του βράχου, δεν καταλαβαίνει
κανείς που αρχίζει το ένα και που τελειώνει ο άλλος και αυτό το κάνει μοναδικό;
δεν πρέπει να το χάσετε.Μοναστήρι της Παναγιας της ΣκοπιωτισαςΣτην κορφή του όρους Σκοπος, στις πλάτες του χωριού
Αργάσι, βρίσκεται το μικρό μισογκρεμισμένο μοναστήρι που κτίστηκε το 15ο αιώνα
προς τιμήν της Παναγίας.Από αυτό το μοναστήρι, μέσα στη φύση είναι δυνατόν να δείτε ολόκληρο το νησί,
μια θέα που δεν ξεχνιέται και που όπως φαίνεται από το όνομα Μπελβεντέρε
εκτιμούσαν και οι ενετοί.Χτίστηκε σε βυζαντινό ρυθμό, πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού της Αρτέμιδας;
το σχήμα σταυρού και το εσωτερικό πλούσιο σε τοιχογραφίες κάνουν την εκκλησία
πολύ χαρακτηριστική.Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ο δρόμος για να φτάσετε στην εκκλησία δεν
σηματοδοτείτε καθώς επίσης το τελευταίο κομμάτι του δεν έχει άσφαλτο.Μοναστήρι της ΣπηλιώτισσαςΣτο
βόρειο τμήμα του νησιού σ' ένα μικρό μεσόγειο χωριό, τις Ορθονιές, είναι
δυνατόν να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιάς (Σπηλιώτισσα) που
ανεγέρθη τον 16ο αιώνα.Αυτό το μοναστήρι μοιάζει να έχει χτιστεί στην άκρη του γκρεμού και το
περιβάλλον γύρω του είναι καταπράσινο και πλούσιο σε βλάστηση.Προς το παρόν, μπορείς να το παρατηρήσεις μόνο απο εξω, γιατί το εσωτερικό δεν
ειναι προσβάσιμο.Μοναστήρι της ΥπεραγαθουΓια να φτάσετε σ' αυτό το μοναστήρι πρέπει να ξεπεράσετε
το χωριό του Κοιλιωμένου και να πάρετε ένα κάθετο χωματόδρομο στα δεξιά.Ο δρόμος που πρέπει να διανύσετε είναι αρκετά μακρύς αλλά πνιγμένος στο πράσινο
και σε ανθισμένα λειβάδια και από τις δύο πλευρές.Φτάνετε έτσι σε ένα μικρό μοναστήρι του 17ου αιώνα που είναι αφιερωμένο στην
Παναγία.Λίγο έχει μείνει από το παληό του μεγαλείο μα σ' αυτό το χώρο νοιώθει κανείς
μια απόλυτη αίσθηση γαλήνης.Μοναστήρι του Αγίου Γεωργιου των ΚρημνωνΣτο χωριό Αναφωνήτρια, εκτός από το μοναστήρι της
Παναγίας, υπάρχει και το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου των Βράχων, χτισμένο πάνω
σ' ένα μικρό ακρωτήρι από όπου μπορείτε να θαυμάσετε την θάλασσα.Μπαίνοντας στην αυλή του Μοναστήριού μπορείτε να θαυμάσετε: στα αριστερά τα
κελλιά των μοναχών, στο κέντρο τον πύργο και στα δεξιά ένα μικρό εκκλησάκι.Δεν είναι γνωστή η περίοδος της ανέγερσής του, αλλά καταστράφηκε από τους
πειρατές το 1553 και ξαναχτίστηκε σε ενετικό ρυθμό.Ο πύργος με την κυκλική βάση χτίστηκε με σκοπό να προστατεύει το μοναστήρι από
τυχόν επιθέσεις.Μοναστήρι της Παναγιας της ΑναφωνητριαςΠνιγμένο στο πράσινο είναι υποχρεωτικός σταθμός για
κάθε τουρίστα.Σ'αυτό το μοναστήρι, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο μεσαιωνικός πύργος του
15ου αιώνα που φαίνεται αμέσως στην είσοδο.Αυτός ο πύργος, εν μέρει κατεστραμένος έχει στην κορυφή τέσσερις αψίδες και ένα
σταυρό και σήμερα χρησιμοποιείται σαν καμπαναριό ενώ είχε αρχικά χτιστεί για
λόγους άμυνας.Στο εσωτερικό της εκκλησίας υπάρχει μια τεράστιας αξίας εικόνα της Παρθένου και
αυτή από τον 15ο αιώνα, που προέρχεται από την Κωσταντινούπολη, και πολυάριθμες
τοιχογραφίες.Σ' αυτό το μοναστήρι κατέφυγε ο Aγιος Διονύσιος και έζησε μοναχικό βίο.Μοναστήρι της ΕλευθερώτριαςΜόλις λίγο έξω από το Μαχαιράδο με κατεύθυνση
βόρεια, συναντάτε στα αριστερά το μοναστήρι της Παναγίας της Ελευθερώτριας.Στο εξωτερικό του μοιάζει περισσότερο με κάστρο παρά με μοναστήρι και είναι
χαρακτηριστικές οι πολεμίστρες στους πύργους καθώς και η εναλλαγή του λευκού με
το κόκκινο, που υπογραμμίζει όλα τα παράθυρα και τις αψίδες του.Το μοναστήρι έχει θέα προς τα πεδινά της Ζακύνθου και μένει κανείς κατάπληκτος
από την πλούσια βλάστηση που αντικρύζει.Σήμερα είναι γυναικείο μοναστήρι όπου μπορείτε να επισκεφτείτε.Μοναστήρι του Αγίου Ιωαννη του ΠροδρομουΑυτό το μοναστήρι είναι μεταβυζαντινό, βρίσκεται στο
βουνό βόρεια από τις Αλυκές, και στο παρελθόν, λόγω της θέσης του, το
χρησιμοποιούσαν οι προσκηνυτές σαν χώρο ανάπαυσης, αν και τα έργα που υπάρχουν
σ' αυτό είναι μεγάλης αξίας.Μπορείτε να δείτε εικόνες των γνωστών ζωγράφων Πουλάκη και Μπάφα και ένα
πολύτιμο ξύλινο προσκηνυτάρι.Στο συγκρότημα υπάρχει ένα μικρό αββαείο πλάϊ σε ένα κτίριο δυο ορόφων και ένα
πύργο, με κυκλική βάση, που είχε κτιστεί στο παρελθόν για αμυντικούς λόγους.
Μνημεία της ΖάκυνθουΥπάρχουν πολλά μνημεία αφιερωμένα
σε γνωστές προσωπικότητες που στο παρελθόν γεννήθηκαν και έζησαν στη Ζάκυνθο.
Το παρεθόν δεν ξεχνιέται από τους
Ζακυνθινούς που, ιδίως στη μεγάλη πλατεία Σολωμού έχουν στήσει αγάλματα και
προτομές.
Ανάμεσά τους υπάρχουν το άγαλμα του εθνικού
ποιητή Διονύσιου Σολωμού που στη βάζη του είναι χαραγμένος ένας στίχος από τον
"Υμνο στην Ελευθερία", το άγαλμα που αναπαραστά την Δόξα στην οποία
αναφέρεται ο ποιητής στα ποιήματά του, άγαλμα που έχει από τις δύο πλευρές δύο
παληά κανόνια και την στήλη που θυμίζει τα γραπτά ενός άλλου ποιητή, πολύ
αγαπητού στους Ζακυνθινούς, του Κάλβου.Πάντα στην πλατεία Σολωμού, υπάρχει προτομή
αφιερωμένη στη μνήμη του Ούγγο Φώσκoλου, γνωστού Ιταλού ποιητή που γεννήθηκε
στη Ζάκυνθο το 1778.
Επίσης μπορείτε να δείτε, στο δρόμο που φέρει το
όνομά του και όπου βρισκόταν το σπίτι όπου έζησε, το κενοτάφιο του Φώσκoλου με
το άγαλμα του "Κλαίοντος αγγέλου".Τέλος στο λόφο Στράνη στις πλάτες της πόλης
υπάρχει μια άλλη προτομή του Σολωμού και λέγεται ότι ο ποιητής σ' αυτό το λόφο
έβρισκε γαλήνη και ότι η υπέροχη θέα του χάριζε έμπνευση.
Επίσης μπορείτε να
θαυμάσετε τη στήλη την αφιερωμένη στη μνήμη των μελών της Φιλικής Εταιρίας, της
κρυφής πατριωτικής εταιρείας που μαχόταν για την απελευθέρωση της Ελλάδας από
τον ξένο ζυγό.
Ιστορικές περιοχές στη ΖάκυνθοΕνετικο καστροΑπό την παληά κατασκευή πολύ λίγα απομένουν, μόνο τα
τείχη, αλλά οπωσδήποτε συμβουλεύουμε ένα περίπατο σ' αυτά τα ερείπια που είναι
πνιγμένα στο πράσινο ενός μικρού δάσους και σας επιτρέπουν να θαυμάσετε από
ψηλά όλη την πρωτεύουσα του νησιού.Εκεί που υψώνεται αυτό το κάστρο, παληά υπήρχε η μεσαιωνική πόλη της Ζακύνθου
με πολλά σπίτια και δώδεκα εκκλησίες αλλά μετά από τόσους σεισμούς και πολέμους
δεν έχει απομείνει τίποτα.Το 1970 ενισχύθηκαν τα τείχη που μετά τους συνεχείς σεισμούς κινδύνευαν να
πέσουν και το 1984 μετά από πολλές ανασκαφές ήρθαν στο φως πολλές εκκλησίες που
είχαν ανεγερθεί μεταξύ 11ου και 18ου αιώνα καθώς και άλλα ερείπια από την εποχή
του Βυζαντίου αλλά και της Αγγλικής κυριαρχίας.Σταυρος στο ΚαμπιΈνας τσιμεντένιος σταυρός αυτών των διαστάσεων είναι
ορατός από απόσταση πολλών χιλιομέτρων από το χωριό όπου βρίσκεται τα Κάμπη.Ο ίδιος ο σταυρός εντυπωσιάζει και μόνο με το μέγεθός του, αλλά κρατά επίσης
ζωντανή τη μνήμη αυτών που πέθαναν στον εμφύλιο πόλεμο.Δεν είναι δυνατόν να ξεχαστούν όταν τους αντιπροσωπεύει ένα σύμβολο ορατό και
από την θάλασσα, που βρίσκεται πάνω σ' ένα απόκρημνο ακρωτήρι ύψους πάνω από
τριακόσια πενήντα μέτρα.Ενετικος πυργοςΓια να δείτε τον μικρό ενετικό πύργο, πρέπει να πάτε στο χωριό Έξω Χώρα, στο
βόρειο τμήμα του νησιού, και μετά από το κέντρο του χωριού να πάρετε αριστερά
ένα δρόμο όπου θα προχωρήσετε μερικά χιλιόμετρα.Ο δρόμος σε κάποιο σημείο γίνεται χωματόδρομος και πρέπει να συνεχίσετε μέχρι
το μικρό ακρωτήρι πάνω από τη θάλασσα όπου βρίσκεται το παρατηρητήριο.Μικρών διαστάσεων και σχεδόν ανέγκιχτο από το χρόνο, το χρησιμοποιούσαν για να
βλέπουν τον εχθρό όταν έφτανε από τη θάλασσα.Η θέση του είναι η καλύτερη δυνατή γιατί μπορούσε να δεί κανείς ένα μεγάλο
μέρος της δυτικής ακτής του νησιού.Μετά τον πύργο ο δρόμος συνεχίζει αλλά δεν σας συμβουλεύουμε να τον
ακολουθήσετε γιατί είναι αδιεξοδος και σε κακή κατάσταση.Γεφυρα του ΑργασιΣτο Αργάσι, χωριό σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από
τη Ζάκυνθο, μπορείτε να δείτε ένα γεφύρι του 1800 που το μισό ακουμπάει στην
άμμο και το άλλο μισό είναι βυθισμένο στη θάλασσα.Είναι περίεργο να μπορεί κανείς να θαυμάσει ένα ερείπιο που θυμίζει το
παρελθόν, λίγα μέτρα από μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα; είναι και αυτό μια
μοναδική όψη της Ελλάδας.Οικια ΣαρακιναΚοντά στο χωριό Μουζάκι είναι δυνατόν να
επισκεφθείτε τα ερείπια μιας αγγλικής έπαυλης που άντεξε στο σεισμό του 1953.
Αυτή η έπαυλη, που ονομάζεται Σαρακίνα, ανήκε στην οικογένεια Λουντζη και είναι
κλασσικό δείγμα των αρχοντικών σπιτιών, χτισμένων σε νεοκλασσικό ρυθμό, από τα
οποία η Ζάκυνθος ήταν πλούσια πριν έρθει η καταστροφή.Από την έπαυλη ανεπαφα έχουν μείνει μόνο η πρόσοψη των δύο ορόφων με την είσοδο
και στον πρώτο όροφο επτά παράθυρα.Προς το παρόν, μπορείς να το παρατηρήσεις μόνο απο εξω, γιατί το εσωτερικό δεν
ειναι προσβάσιμο.Υδραγωγειο στα ΒρυσακιαΣτην περιοχή γύρω από το χωριό Αργάσι υπάρχουν
διάφορα ερείπια κτιρίων και αρχαίων κατασκευών όπως το γεφύρι στην παραλία, τα
ερείπια μιας εκκλησίας και ενός υδραγωγείου που έδινε κάποτε νερό σε ολόκληρη
την ζώνη. Μπορείτε να φτάσετε στο υδραγωγείο από ένα χωματόδρομο κρυμένο στο πράσινο που
ξεκινά από το Αργάσι και χάνεται στην εξοχή και δεν υπάρχουν πινακίδες ή άλλου
είδους ενδείξεις.
Το παρεθόν δεν ξεχνιέται από τους Ζακυνθινούς που, ιδίως στη μεγάλη πλατεία Σολωμού έχουν στήσει αγάλματα και προτομές.
Ανάμεσά τους υπάρχουν το άγαλμα του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού που στη βάζη του είναι χαραγμένος ένας στίχος από τον "Υμνο στην Ελευθερία", το άγαλμα που αναπαραστά την Δόξα στην οποία αναφέρεται ο ποιητής στα ποιήματά του, άγαλμα που έχει από τις δύο πλευρές δύο παληά κανόνια και την στήλη που θυμίζει τα γραπτά ενός άλλου ποιητή, πολύ αγαπητού στους Ζακυνθινούς, του Κάλβου.Πάντα στην πλατεία Σολωμού, υπάρχει προτομή αφιερωμένη στη μνήμη του Ούγγο Φώσκoλου, γνωστού Ιταλού ποιητή που γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1778.
Επίσης μπορείτε να δείτε, στο δρόμο που φέρει το όνομά του και όπου βρισκόταν το σπίτι όπου έζησε, το κενοτάφιο του Φώσκoλου με το άγαλμα του "Κλαίοντος αγγέλου".Τέλος στο λόφο Στράνη στις πλάτες της πόλης υπάρχει μια άλλη προτομή του Σολωμού και λέγεται ότι ο ποιητής σ' αυτό το λόφο έβρισκε γαλήνη και ότι η υπέροχη θέα του χάριζε έμπνευση.
Επίσης μπορείτε να θαυμάσετε τη στήλη την αφιερωμένη στη μνήμη των μελών της Φιλικής Εταιρίας, της κρυφής πατριωτικής εταιρείας που μαχόταν για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον ξένο ζυγό.
Ευχαριστούμε το Zanteisland